FC Slovan Liberec | Radim Breite o generálce, letní přípravě, trenérovi a volbě nového kapitána
Menu Další Zavřít Zavřít
16.07.2018

Radim Breite o generálce, letní přípravě, trenérovi a volbě nového kapitána

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Dva a půl roku. Přesně tak dlouhou dobu hraje střední záložník Radim Breite v dresu libereckého Slovanu. Po odchodu Vládi Coufala se mu dostalo pocty, když byl zvolen novým kapitánem modrobílých. "Všichni vidí historii klubu, není to jen tak, být tu kapitánem", je si vědom závazku hráč s dvojkou na zádech.

Jak hodnotíš zápas proti Wroclawi a celkově letní přípravu?

Dle mého jsme měli přípravu dobrou. Někdy se říká, že když je dobrá příprava, není dobrá liga. U nás to doufám, platit nebude. Začínáme doma s Karvinou a věřím, že odstartujeme vítězně. Co se týče generálky, tak jsme po většinu utkání drželi balón a hráli docela dobře. Po naší velké chybě, kdy jsme všichni ´čuměli´ na druhou stranu, jsme inkasovali. Takové chyby se nám nesmí stávat. Dokázali jsme vyrovnat a měli šance i na vítězství, na které jsme nedosáhli. Důležité to bude hlavně o víkendu, kdy startuje liga.

Nebyla příprava až nad očekávání dobrá? Na soustředění v Rakousku jste ve třech zápasech ani jednou neinkasovali.

Jak už jsem říkal s dobrou přípravou a špatnou ligou. Věřím, že u nás to platit nebude. Naopak pro nás je to měřítko, že si mužstvo dobře sedlo. Pokud to bude takto pokračovat, můžeme být všichni spokojení.

Přišlo mnoho nových tváří. Jaký máš pocit z nově složeného týmu?

Jsem tu dva a půl roku a přijde mi, že se nás na to všichni ptají každé tři měsíce. Já říkám pořád to samé. To je fotbal. Děje se to v každém klubu, ne jen ve Slovanu. Všichni co jsme v týmu, jak hráči, tak trenéři chceme, aby naše hra bavila fanoušky a nás a přinesla výsledky. To je to hlavní.

Cítíte velkou herní změnu pod novým trenérem?

Každý trenér má jiný styl. My hráči si na to musíme zvyknout. Měli jsme na to celou přípravu. Trenér do nás dostává styl, který chce hrát. Možná to ještě chvilku potrvá, ale věřím, že se do toho dostaneme, hra se bude líbit fanouškům a budeme vyhrávat.

Převzal jsi roli kapitána po Vláďovi Coufalovi. Jaký je to závazek?

V tomhle týmu jsme si v podstatě všichni rovni. Není tu žádný ´frajer´, co dokázal něco extra, jako jsem tu zažil například Martina Latku nebo Milana Baroše. Nejdůležitější bude, abychom se respektovali mezi sebou navzájem a hráli jeden za druhého.

Byl jsi už někdy kapitánem?

Ano, dříve ve druhé lize a i předtím jsem už byl kapitánem, takže nic úplně nového pro mě.

Je to pocta pro tebe být kapitánem Slovanu?

Všichni vidí historii klubu. Být kapitánem Slovanu Liberec není jako být kapitánem nějakého týmu v divizi, čímž se nechci nikoho dotknout. Je to závazek. Na to se ale nesmíme koukat a musíme hrát a vyhrávat.

Jak probíhala volba?

Všichni se shodli. Jak trenér, tak i spoluhráči.

S čím půjdete do sezóny? Chcete opět bojovat o poháry?

Určitě. Chceme hrát nahoře a vyhrávat. Hrát fotbal pro fanoušky a pro sebe, abychom z toho měli radost. Trenér nám to říká pořád, musíme bavit sebe a fanoušky. Myslím, že to je jedna z nejlepších věcí.

Jaký je nový trenér Zsolt Hornyák? Přísný nebo spíš takový, že umí udělat srandu?

Já bych řekl, že obojí. On to umí skvěle odlehčit, ale také pořádně zařvat. Párkrát jsme to už zažili. V tu chvíli všichni sedí jak přikovaní a poslouchají.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
A net Naše pekárna
Mediální partneři
Liberecká drbna Beat radio