FC Slovan Liberec | 43. Podještědské derby: Slovan se pokusí uzmout Jablonci putovní trofej
Menu Další Zavřít Zavřít
15.08.2015

43. Podještědské derby: Slovan se pokusí uzmout Jablonci putovní trofej

Lukáš Michalík
Liberec - Zraky fotbalových příznivců z celého regionu se znovu upínají k Podještědskému derby mezi Slovanem a Jabloncem, tentokrát s pořadovým číslem 43. Liberečtí mají svému rivalovi za loňskou ligovou sezonu co vracet, Jablonec zase doteď nestrávil porážku z finále poháru, rozhodně je tedy na co těšit. 43. Podještědské derby se koná na jablonecké Střelnici v neděli 16. 8 od 19:15 hodin. Přijďte naše kluky podpořit přímo na stadion a pomozte tak Slovanu vytvořit v Jablonci domácí atmosféru!

FK Jablonec

Jablonečtí, stejně jako náš tým, začali sezonu zápasy 3. kola Evropské ligy, v nichž narazili na dánskou Kodaň. Svěřenci trenéra Šilhavého po úvodní domácí porážce 0:1 cestovali na sever v nevýhodné pozici, v dánské metropoli ovšem Jablonec překvapil nejednoho fotbalového nadšence a po vydřeném vítězství 3:2 mohl slavit postup. V boji o základní skupinu Evropské ligy čeká bílozelené nizozemský gigant Ajax Amsterdam.

Úspěchy v Evropě si, zdá se, na Střelnici vybrali svou daň na prahu nového ročníku Synot ligy. Domácí soutěž odstartoval Jablonec rozpačitým způsobem. V 1. kole sice třetí celek uplynulé ligové sezony vybojoval všechny body z horké půdy v Příbrami, následně ale Jablonečtí v domácím prostředí pouze remizovali s Bohemians a v minulém kole dokonce odjížděli z Jihlavy s prázdnou. V tabulce zatím patří mužstvu kolem kapitána Tomáš Hübschmana se čtyřmi získanými body osmá pozice.

Kádr Jablonce doznal v letním přestupovém období řadu změn. Největším oslabením je bezpochyby odchod záložníka Kopice do Plzně, opačným směrem zase zamířilo kvalitní útočné duo Wágner - Tecl. Sousední klub získal také nadějného reprezentanta do jedenadvaceti let Michala Trávníka, defenzivní řady posílila dvojice ruských obránců Karavaev a Yakovlev, z Olomouce dorazil brankář Bárta a z hostování ve Slavii se vrátil rychlonohý Vukadinovič. V týmu pro podzimní část naopak nefigurují Šabala, Čížek, Moulis, Fantiš, Mišůn nebo Kubista.

Tisková konference před blížícím se derby se uskutečnila v tramvaji ve Vratislavicích, na půli cesty mezi oběma městy. Jablonecký lodivod Šilhavý k očekávanému duelu řekl: "Vnímám to derby jako velký zápas, se skvělou atmosférou, očekávám v něm kvalitní fotbal. Pevně věřím, že moji kluci ten zápas zvládnou a utkání bude mít potřebný náboj a bude se na co dívat.“

Historická tabulka vzájemných zápasů

FK Baumit Jablonec FC Slovan Liberec
42 ZÁPASY 42
10 VÝHRY 22
10 REMÍZY 10
22 PROHRY 10
34 VSTŘELENÉ GÓLY 60
60 INKASOVANÉ GÓLY 34
71 ŽLUTÉ KARTY 85
4 ČERVENÉ KARTY 0
1 PROMĚNĚNÉ PENALTY 1

FC Slovan Liberec

Slovan po minulém kole zůstává společně se Spartou jediným celkem, který ještě v nové sezoně nepoznal hořkost porážky. Mužstvo trenéra Trpišovského remizovalo na stadionu U Nisy s pražskou Duklou 1:1 a připsalo si tak druhý remízový výsledek v řadě. Pět bodů ze tří zápasů znamená optikou tabulky současné páté místo.

Historická bilance ligových Podještědských derby hovoří jednoznačně ve prospěch našeho klubu. Z více jak poloviny ze 42 odehraných duelů Slovan vzešel vítězně. Jablonečtí si mohli vychutnat radost z výhry pouze po deseti zápasech a stejný počet soubojů dospěl do remízového konce. Loňská ligová derby ovládl sousední rival, kterému se podařilo oba zápasy vyhrát. Slovan svému úhlavnímu sokovi oplatil nezdary v Synot lize ve finále poháru, v němž jsme Jablonec porazili na penalty a kvalifikovali se tak do Evropské ligy.

Jestli se někdo z naší kabiny na derby s Jabloncem obzvláště těší, je to nepochybně obránce Lukáš Pokorný. Talentovaný odchovanec obléká dres Slovanu od šesti let a atmosféru regionálního derby tak zažíval napříč všemi věkovými kategoriemi. "Určitě nám budou chtít vrátit tu pohárovou porážku, ale my se budeme snažit zvítězit, protože jsme s Jabloncem letos v normální hrací době ještě nevyhráli. Jednoznačně půjdeme za třemi body, abychom se co nejlépe naladili na zápas s Hajdukem Split." prohlásil jedenadvacetiletý stoper.

Poslední vzájemné ligové utkání

27. kolo (10. 5. 2015) FK Jablonec - FC Slovan Liberec 2:0 (0:0)

Branky: 48. Kopic, 50. M. Pospíšil.

Rozhodčí: Hrubeš - Blažej, Hájek.

ŽK: Doležal - Karišik, Šural.

Diváci: 5 840.

Synot Hráč utkání:Jan Kopic - Lukáš Hroššo.

FK Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, F. Novák - Greguš (70. Rossi), Hübschman - Kopic (88. Masopust), M. Pospíšil, Mingazov (74. Crnkič) - Doležal.

FC Slovan Liberec: Hroššo - Coufal, Karišik, Pokorný, Fleišman - Sackey (87. Hadaščok) - Šural, Pavelka, Frýdek - Bakoš (76. Douglas) - Delarge (64. Sus).


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
KEEN Procentrum
Mediální partneři
rtm plus Radio Blaník Liberec