FC Slovan Liberec | 800! Slovan patří ke trojici týmů, které odehrály nejvíce zápasů v historii české nejvyšší soutěže
Menu Další Zavřít Zavřít
05.11.2019

800! Slovan patří ke trojici týmů, které odehrály nejvíce zápasů v historii české nejvyšší soutěže

Šimon Knopp
Liberec – Vítězné utkání proti Příbrami nepřineslo pouze tři body, ale také jeden významný milník v historii FC Slovan Liberec. Společně se Spartou a Slavií totiž liberečtí fotbalisté odehráli již osmistý zápas v první české lize. V následujícím článku si při této příležitosti připomeneme některé zajímavé okamžiky z minulosti.

Osm set utkání je opravdu velký počet, Slovan se v historické tabulce nachází na třetím místě právě za dvěma již zmiňovanými pražskými týmy. Z vítězství se Liberec radoval celkem 348x, 224x remizoval (nejvyšší číslo v porovnání s ostatními) a 228x prohrál. Do historické tabulky si tedy během 800 zápasů připsal 1257 bodů, přičemž si udržel kladný rozdíl ve skóre (+218). Za toto období Slovan pozvedl nad hlavu třikrát titul za vítězství v soutěži (sezóny 2001/02, 2005/06 a 2011/12), navíc dvakrát zvítězil i v českém poháru (1999/00 a 2014/15).

Vůbec první zápas odehrál Slovan v české nejvyšší soutěži 14. 8. 1993. Tehdy naším soupeřem byla FK Viktoria Žižkov. Na stadion U Nisy si našlo cestu 5507 diváků (tehdejší maximální kapacita), ovšem branku neviděli. Bylo sice uděleno pět žlutých karet, ale ani jeden z týmů si neporadil s obranou soupeře, i proto byl historicky první zápas remízový 0:0. Tehdy náš tým vedl Vlastimil Petržela, od jeho působení se u mančaftu vystřídalo celkem dalších 17 hlavních trenérů. Mezi významné a neopomenutelné kouče bezesporu patří Ladislav Škorpil (pod kterým jsme získali první titul), dále Vítězslav Lavička i Jaroslav Šilhavý (kteří rozšířili sbírku titulů na tři). V novodobé historii to byl určitě Jindřich Trpišovský, díky kterému jsme postoupili dva roky po sobě do základní skupiny Evropské ligy.

V jubilejních utkáních Slovan často s ostatními celky pouze remizoval, nebylo tomu jinak ani u duelu s číslovkou 100, proti Opavě (tehdy FC Kaučuk Opava) liberečtí uhráli výsledek 2:2. Ve dvoustém zápasu se na listinu střelců zapsali Stanislav Vlček (Olomouc) a Leandro Lazzaro (Liberec), a i v tomto případě se jednalo o remízu 1:1. Změny jsme se nedočkali ani v následujícím 300. souboji s Příbramí, za remízu 1:1 jsme vděčili brance až z 90. minuty (trefil se ghanský fotbalista Gyan Baffour). Ve čtyřstém odehraném zápasu přišla porážka, na branku Příbrami z prvního poločasu naši hráči odpověď nenašli a prohráli 0:1.

Utkání číslo 500 jsme nezvládli nejlépe, když jsme nestačili v sezóně 2009/10 na Bohemians. Již od šesté minuty jsme vedli brankou Lovre Vulina, ale Klokani srovnali a trefa Andreje Keriće stačila jen na úpravu finálního výsledku 2:3. Utkání s číslovkou 600 přineslo našeho „klasického jubilejního“ soupeře – Příbram. Ani tentokrát jsme neuspěli, Josef Šural pouze srovnával na 1:1. V sedmistém zápase nepřišlo žádné překvapení, protože Slovan remizoval 0:0 s Duklou. I proto je vítězství 800. zápase možná trochu překvapení, protože dle výše uvedených informací se nám v přelomových utkáních příliš nedařilo. Pozitivní je, že se nám podařilo na čtvrtý pokus porazit Příbram (3:2).

Příhodné by bylo jmenovat i některé hráče, kteří se výrazně zapsali do historie Slovanu. Do nejvíce zápasů (310!) nastoupila liberecká legenda Tomáš Janů, na druhé a třetí příčce ho doplňují Jan Nezmar (241) s Petrem Papouškem (219). Nejlepším střelcem je se 62 brankami právě Nezmar, druhému Jirkovi Štajnerovi chybělo na dorovnání rekordu 5 gólů. Velkou jistotou v brance (alespoň v počtu čistých kont) byl Ladislav Maier (50), Zbyňkovi Hauzrovi se jich povedlo za kariéru nasbírat o jednu méně (49).

Věřme, že Slovan bude nadále stálicí české ligy a za tři roky si připíše na své konto zápas s číslem 900. Tisícovka nás při současném systému s nadstavbou může čekat už za šest let!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ricoh Inago
Mediální partneři
Hattrick eFotbal