FC Slovan Liberec | Druhá část rozhovoru s Pavlem Čapkem, trenérem liberecké U19
Menu Další Zavřít Zavřít
02.12.2019

Druhá část rozhovoru s Pavlem Čapkem, trenérem liberecké U19

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Přinášíme vám slíbenou druhou část obsáhlého rozhovoru s trenérem libereckého dorostu, konkrétně kategorie U19, Pavlem Čapkem. (První část zde). Připomeňme si, že liberecká ´devatenáctka´ se po podzimní části nachází na prvním místě tabulky, když vyhrála všech 15 zápasů, z toho jeden proti Spartě na penalty a má úžasné skóre 100:9.

Před touto sezonou přišel k vám do týmu Brazilec Heitor. Jakou cestou se dostal do Slovanu a jaký je to hráč?

Tento přestup řešilo vedení klubu. V těchto podmínkách je výjimečné, aby přišel cizinec, navíc z Jižní Ameriky, do dorostu. Do B-týmu nebo A-týmu je to dnes již víceméně normální. Dostali jsme tedy typ, já ho vyzkoušel a během 14 dní na konci srpna jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Podepsala se s Heitorem malá smlouva. Je to tedy jeden z mála hráčů, který má v této kategorii smlouvu a bere nějaké peníze. Má samozřejmě náklady okolo, protože tu bydlí sám a nikoho zde nemá. Bydlí na internátu s ostatními kluky, kteří nejsou z Liberce. Já v něm něco vidím. Například ve zmiňovaném zápase s Duklou nastoupil do druhého poločasu a jednoznačně ho rozhodl. Po poločase jsme prohrávali 1:2 a díky jeho třem gólům jsme otočili zápas a zvítězili. Na naší úroveň je to jednoznačně nadstandardní hráč. Kdyby byl zdravý, myslím si, že už by byl posunut do B-týmu, kde by minimálně trénoval a například těžší zápasy hrál stále za nás. Výhledově to může být rozhodně zajímavý hráč i pro A-tým. Z tohoto důvodu vlastně i přišel. Smlouvu má na jednu sezónu a uvidí se, jak bude fungovat na jaře a jestli nebude často zraněný. Přeci jen je to hráč z jiné země a jiné kultury. Asi má i jiné složení svalových vláken, jelikož má problémy se svaly, které se mu neustále vracejí. Opakovaně měl problémy se zadním stehenním svalem, který se mu natrhl. Věřím, že se uzdraví a na jaře nám pomůže. Komunikace je s ním složitější. Jako Brazilec mluví hlavně portugalsky. Umí ale i anglicky. Máme zde lektora angličtiny, který umí trochu španělsky. Tento člověk mu dává pozvolné lekce češtiny. Já se domluvím španělsky. Jsem tedy z trenérů jediný, kdo s ním komunikuje. Chceme spíš, aby se on naučil česky a ještě více zapadl do kabiny. Základní věci už pochytává. Je to jižanská krev, do učení se mu tedy vždy úplně nechce. Určitě ale roční smlouvou, kterou jsme podepsali, netratíme. Můžeme jen získat.

Můžou být jeho svalové problémy způsobeny nižšími teplotami vzduch v České republice?

Je to možné. Je také možné, že trochu jinak trénoval. Já osobně se ho na to lehce ptal, nechtěl jsem nijak moc vyzvídat. Zdálo se mi ale, že v Brazílii trénovali méně a hlavně pořád v teple. On pochází přímo ze Sao Paula, kde se teploty celoročně pohybují kolem 25 - 30°C. Teď přišel do větší zimy, takže jeho adaptace může být složitá. Navíc je to rychlostní typ, který někdy dělá neobvyklé pohyby. Například z nenadání rychle zabere a kvůli tomu může být náchylnější na svalová zranění. Přes zimu bude důležitá prevence. Musí se před každým tréninkem více protahovat v teple. Například v posilovně. Možná sval něčím mazat. Zkrátka ho pořádně zahřát, aby se mu zranění nevracelo.

Skončila podzimní část. Jaký program je pro hráče připraven v zimní přestávce?

Zatím trénujeme v podstatě stejně. Vynecháváme akorát ranní tréninky z důvodu absencí ve školách. Tyto tréninky končí v 8 hodin ráno a někteří kluci než se dopraví do škol přijdou například o první hodinu, kde jim pak naskakuje absence a těžko se to dohání. Takto budeme trénovat do 12. prosince, kdy máme rozlučku. Poté bude třítýdenní pauza, během které budou hráči plnit individuální plány připravené kondičními trenéry. Samozřejmě je tam i pauza, kdy si od fotbalu úplně odpočinou. Jsou doporučeny i ostatní sporty, aby se stále udržovali. V plánech jsou silové tréninky v posilovně a také běhání, aby byli připraveni na jarní část. Určitě totiž může rozhodovat kondiční připravenost mužstva na jaře. Samozřejmě věřím, že rozhodne fotbal, ale kondice bude také důležitá. Po novém roce začínáme 6. ledna a hned další týden jedeme na soustředění do areálu v Heřmanicích u Jablonného v Podještědí. Jedná se o herně-kondiční soustředění, které je zároveň stmelovací. Máme tam k dispozici hřiště, rehabilitaci a výborný servis. Jsme tam spokojení a pravidelně se vracíme. Po soustředění máme naplánováno mnoho přípravných zápasů. Utkáme se s extraligovými týmy a soupeři z Polska, se kterými máme navázanou spolupráci. Například s Lubiní se střídáme. Jednou se hraje u nich, podruhé u nás. Čekají nás také ale tři utkání proti chlapům z divizních týmů, což hráči určitě potřebují. Příprava tedy bude rozhodně pestrá.

Zmínil jste ostatní sporty. Mají hráči zakázáno například lyžování?

Kluci v této kategorii většinou nemají podepsanou žádnou smlouvu. Tyto zákazy se objevují hlavně v profesionálních smlouvách. U lyžování samozřejmě může dojít k vážnějšímu zranění. Z tohoto důvodu se tedy nedoporučuje. Já doporučuji sporty odlišné od fotbalu, který hrajeme celý rok. Například tenis, squash nebo badminton. To jsou sporty na koordinaci těla a akceleraci nohou. Na druhou stranu ne vždy dobré na klouby. Nevadí mi ale ani například futsal. Momentálně spolupracujeme se Zlým snem. Můj asistent Aleš Benek je zároveň hráčem A-týmu FTZS Liberec. Z 30 hráčů, které trénujeme, se přes zimu přibližně 14 zapojí do futsalové sezóny, což znamená středeční tréninky futsalu, které má na starosti právě Aleš. O víkendech se pak hrají futsalové turnaje kategorie U17 - U19. Futsal je obecně dobrý na rozvoj techniky. Nejde to ale jet paralelně přes celou fotbalovou sezónu. Futsalová sezóna začala 25.11. a končí na konci ledna. Je to tedy o skloubení a já musím mít o všem přehled, abychom předešli únavě. Díky tréninkům pod vedením Aleše Benka se nám to daří.

Závěrem poprosíme o shrnutí, jaké jsou plány v jarní části sezóny?

Ideální by pro nás bylo, kdyby se povedlo posunout jednoho hráče do zimní přípravy s A-týmem. Blízko k tomu má Radim Černický, který během podzimu často naskakoval do jejich tréninků. Hofťa (Pavel Hoftych) si ho vytáhl i na modelové zápasy například s Varnsdorfem v reprezentační přestávce. Je tedy tzv. na očích. Bylo by hezké, kdyby se zapojil do jejich přípravy. Byl by to pro nás trenéry úspěch, protože by vlastně přeskočil B-tým. Jsme domluveni, že lepší hráči z naší kategorie absolvují část přípravy s B-týmem, aby nestagnovali a tréninky pro ně byly stále náročnější. Hlavním cílem je postup do extraligy. Budeme se snažit pro postup udělat maximum. Samozřejmě je to fotbal a na jaře se může stát cokoliv. Určitě je po podzimu na co navazovat a chce to udržet nastavenou laťku. Budou rozhodovat maličkosti v pár zápasech. Věřím, že to zvládneme a porveme se o to. Dlouhodobějším cílem je pak to, aby se do A-týmu dostal odchovanec naší akademie. Pro kluky by to byla určitě motivace, kdyby viděli, že cesta existuje. Posledním takovým hráčem byl brankář Ondřej Kolář a všichni víme, kde je teď.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Břízky - Euroseal Profipoint
Mediální partneři
Hitrádio Contact Liberecká drbna