FC Slovan Liberec | Fotbal se vrací k Nise, Slovan změří síly se Slováckem
Menu Další Zavřít Zavřít
29.05.2020

Fotbal se vrací k Nise, Slovan změří síly se Slováckem

Šimon Knopp
Liberec – FORTUNA:LIGA se již naplno rozběhla, Slovan má za sebou dva odehrané duely (jednu porážku a jednu výhru). Ve 26. kole se na stadionu U Nisy představí tým ze Zlínského kraje - 1. FC Slovácko. Bude se jednat o důležitý duel, protože oba celky dělí v tabulce pouze jeden bod. Udrží Liberečtí proti Slovácku domácí neporazitelnost? Utkání startuje v sobotu od 16 hodin.

1. FC Slovácko – „černý kůň“ soutěže?

Při pohledu na tabulku možná některé překvapí, že Slovácko drží šestou pozici s jednobodovou ztrátou na 4. místo. Ovšem fotbalisté ze Zlínského kraje v této sezóně sehráli hned několik povedených zápasů. Za připomenutí určitě stojí tři shodné výhry 2:0 proti favoritům z Plzně, Sparty i Slavie. Svěřenci trenéra Martina Svědíka slaví úspěchy díky dobré obraně, společně s Baníkem totiž inkasovali pouze 27 gólů, což je třetí nejnižší číslo v lize.

Ovšem v posledních ligových zápasech tahá Slovácko spíše za slabší konec. V pěti duelech dokázali pouze jednou zvítězit, 3x remizovat a jednou se museli smířit s porážkou. Navíc se hráči trápili i v útočné fázi, vstřelili pouze 2 branky. Všechny remízové zápasy skončily 0:0, včetně posledního hraného toto úterý proti Sigmě Olomouc. I proto budou chtít fotbalisté Slovácka zlomit střelecké prokletí a v sobotu proti nám zvítězit. To potvrdil i záložník Jan Navrátil, který pro web Slovácka uvedl: „Pojedeme tam s tím, že chceme vyhrát a posunout se v tabulce.“

Nejvíce gólů si připsal útočník Tomáš Zajíc (6), který po konci sezóny odejde do Mladé Boleslavi. Co se týče počtu asistencí, nejvíce jich má Marek Havlík (4), následovaný Zajícem (3). Nejvíce přihrávek do šancí vymyslel Milan Petržela, konkrétně 25. Lví podíl na nízkém počtu inkasovaných gólů má Matouš Trmal, jenž udržel celkem 11 čistých kont. V zápase se Slovanem bude Slovácko postrádat Petra Reinberka, který posbíral celkem 8 žlutých karet a musí si odpykat dvouzápasový trest.

FC Slovan Liberec –posun do vytoužené top šestky

Fanoušci Slovanu se po výhře v Budějovicích mohli radovat, protože Liberečtí poskočili na čtvrté místo v tabulce. Vítězství zařídil jediným gólem utkání Alexander Baluta, který zakončoval do prázdné brány po vyražené střele Tomáše Malinského. Avšak je zřejmé, že pokud Slovan bude chtít potvrdit svoje setrvání ve skupině o titul, bude muset zvládnout následující těžké zápasy proti Slovácku a Jablonci. Neboť bodový rozdíl na vrcholku tabulky je velmi malý.

Přestože jsme zmiňovali domácí neporazitelnost proti Slovácku, nemůžeme říci, že se nám v posledních utkáních proti tomuto soupeři nějak zvláště daří. Naposledy jsme se se soupeřem ze Zlínského kraje střetli v rámci MOL Cupu. Zápas to byl velmi vyrovnaný a o postupu musely rozhodnout až penalty, ve kterých byl Slovan úspěšnější. Ale poslední vzájemný ligový duel vyzněl lépe pro Slovácko, v domácím prostředí nás porazilo 3:1. Zápas byl v podstatě rozhodnut v první desetiminutovce, nejprve si nešťastně vstřelil vlastní gól Matěj Hybš a v 8. minutě následoval gól druhý v podání Ondřeje Šašinky. Odpověď Baluty těsně před koncem poločasu na zvrat nestačila a skóre upravil na 3:1 v 87. minutě Jan Kalabiška.

Nejlepším střelcem z dosavadních hráčů Slovanu je Tomáš Malinský se 6 trefami. Stejný hráč zvládl i nejvíce asistencí (taktéž 6). Tudíž asi nepřekvapí, že Malinský kraluje i v přihrávkách do šance (celkem 31). Filip Nguyen v této sezóně udržel 5 čistých kont. Jediní, kdo naskočili do všech 25 zápasů v dresu Slovanu jsou Matěj Hybš a Jakub Pešek. Ovšem už teď je jisté, že oba budou chybět v následujícím duelu se Slováckem, protože posbírali celkem 4 žluté karty a čeká je jednozápasový trest.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FotbalPark Liberec Immergas
Mediální partneři
Hattrick Český rozhlas Liberec