FC Slovan Liberec | Historie Podještědských derby: Góloví střelci
Menu Další Zavřít Zavřít
14.10.2019

Historie Podještědských derby: Góloví střelci

Šimon Knopp
Liberec – O nadcházejícím víkendu se střetne Slovan ve 13. kole FORTUNA:LIGY se svým lokálním rivalem z Jablonce. V tomto článku se vrátíme k již odehraným 51 Podještědským derby. Pojďme si připomenout mimořádné střelecké okamžiky, ale i další zajímavosti.

Obecný přehled gólů

Nejprve se podíváme na shrnutí branek ve všech vzájemných ligových zápasech. Celkem padlo v 51 utkáních 114 branek, přičemž naše mužstvo z nich vstřelilo větší část (69). Avšak v posledních zápasech se dvakrát oba týmy rozešly bezbrankovou remízou, Slovan nevstřelil Jablonci gól už čtyři zápasy v kuse a jedná se tak o dosud nejdelší sérii. Historicky nejlepšími střelci jsou v dresu Liberce Jan Nezmar s Jiřím Štajnerem (oba po čtyřech ligových trefách) a v dresu Jablonce David Lafata (7) se Stanislavem Teclem (4).

Jubilejní okamžiky

Vůbec první gól v derby vstřelil, tehdy ještě hráč Liberce, dnes trenér Martin Hašek. Bylo tomu tak v zápase 25. 9. 1994, který se hrál na staré jablonecké Střelnici. Zápas nakonec skončil remízou, protože na úvodní branku odpověděl po nahrávce Horvátha střídající Tomáš Urban.

Další jubilejní gól, celkově padesátý, dával hráč Jablonce Josef Jindřišek. Tehdy jsme v sezóně 2006/2007 přišli o vedení (po brance Petra Papouška) až v 90. minutě, když jablonecký hráč překonal z penalty (nutno dodat, že nesprávně nařízené) tehdejšího brankáře a současného trenéra brankářů Slovanu Marka Čecha a přerušil tak jeho 720 minut dlouhou sérii bez inkasované branky.

Liberecký gól s číslovkou padesát vstřelil výše už jednou zmiňovaný Petr Papoušek, a to 8. 8. 2010. Podobně jako v předchozích zápasech se obě mužstva rozešla nerozhodně 1:1, protože na libereckou branku pět minut před koncem odpověděl Karel Piták.

Celkově stý gól vstřelil znovu jablonecký fotbalista, konkrétně Martin Doležal v sezóně 2014/2015. Tehdy Slovan v domácím prostředí prohrál 0:1, po prvním smolném poločasu (nastřelili jsme dvě tyčky) se trefil jablonecký “snajper” a rozhodl o dosud jediné výhře Jabloneckých na stadionu U Nisy.

Gólová "nej"

V tomto odstavci se podíváme na nejvyšší výhry a "nejgólovější" zápasy. Slovan svého soupeře dokázal několikrát porazit rozdílem tří branek, nejčastěji se jednalo o výhry 3:0. Rivalovi z Jablonce jsme dokázali v jednom zápase dát nejvíce čtyři branky, naposledy v sezóně 2017/2018. Hráči v zelených dresech proti nám tak úpěšní nebyli, nejvíce nám vsítili 3 branky a pouze dvakrát nás doma porazili 3:0 (v roce 2016 a 2011).

Do kategorie “bláznivých” zápasů můžeme zařadit ten ze sezóny 2002/2003. Tehdy na jabloneckém stadionu padlo hned šest gólů. Zajímavý byl především první poločas, protože již po 20 minutách jsme vedli 3:0 (střelci: Gyan Baffour, Martin Zbončák a Jan Polák). Ovšem Jablonec započal ve 23. minutě velký obrat, postupně se trefili Jiří Novák a Jozef Weber. V 90. minutě se povedlo Jablonci srovnat, když svoji druhou trefu přidal Weber, konečné skóre tehdy bylo 3:3.

Dalšího pozoruhodného zápasu se šťastným koncem jsme byli svědky 28. března 2010. Podobně jako v předešlém zápase padaly rychle branky. Jako první se prosadil Jan Nezmar, na jeho trefu odpověděl o 8 minut později Lafata. Do poločasu se ještě trefil Bořek Dočkal a Andrej Kerić, ale Lafatovi se povedlo korigovat výsledek na 3:2. Poslední gól padl v 46. minutě, do vlastní brány se trefil Petr Zábojník a rozhodl o výsledném skóre zápasu 4:2 pro Slovan.



Střelci hattricků

V poslední kategorii si připomeneme střelce hattricků. Do listiny střelců se třikrát během jednoho derby zapsali pouze 4 hráči (včetně poháru), přičemž hned tři v barvách Slovanu. Začněme hráčem Jablonce, tím není nikdo jiný než kanonýr David Lafata, který Slovan “sestřelil” hattrickem před domácím publikem v roce 2011. Další v řadě jsou tři góly Jirky Štajnera v českém poháru (2013), tehdy jsme v semifinále porazili Jablonec 4:3, ovšem v odvetném zápase jsme padli 0:2 a museli se se soutěží rozloučit.

V sezóně 2015/2016 přišel hattrick Marka Bakoše, který nejprve dvěma góly otevřel gólový účet zápasu, poté Jablonec dokázal srovnat, ale slovenský útočník v 86. minutě otočil výsledek v prospěch našeho týmu a rozjásal domácí fanoušky. Posledním tříbrankovým střelcem byl Milan Kerbr v roce 2017, spousta fanoušků má jistě tento zápas ještě v živé paměti. Prohrávali jsme totiž již od 1. minuty, ovšem liberečtí fotbalisté se nevzdali a nakonec otočili utkání na 4:1.

Historie se bude psát i v 52. Podještědském derby, které se odehraje na stadionu U Nisy již tuto sobotu (19. října) od 14:30. Nenechte si tento atraktivní duel ujít a podpořte liberecké fotbalisty proti tradičnímu rivalovi!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Crytur Zámečnictví Prošek
Mediální partneři
eFotbal Hitrádio Contact