FC Slovan Liberec | Hon na Evropu aneb souboj se Slováckem a Plzní
Menu Další Zavřít Zavřít
27.04.2021

Hon na Evropu aneb souboj se Slováckem a Plzní

Tomáš Honzejk
Liberec - Po domácí prohře se Slavií to už vypadalo, že Slovan do bojů o evropské poháry příliš nepromluví. Dvě venkovní výhry v Opavě a Mladé Boleslavi nás ale vrátily do hry. První tři týmy už mají větší bodový náskok, ve zbytku sezóny se tak na dálku utkáme se Slováckem a Plzní o místo v kvalifikaci do nově vzniklé Evropské konferenční ligy. Pojďme si přiblížit, s jakými týmy se naši soupeři utkají v posledních pěti kolech a co rozhodne o účasti v evropských pohárech.

1. FC Slovácko

Svěřenci Martina Svědíka prožívají mimořádnou sezónu a útočí na nejlepší umístění klubu v historii nejvyšší české soutěže, kterým je 5. místo ze sezóny 2003/2004. Pět kol před koncem mají ze tří zmiňovaných týmů nejlepší pozici, když se nacházejí na čtvrtém, tedy postupovém místě se ziskem 53 bodů. Západočeši ztrácejí na Slovácko body dva (ale mají o jeden zápas méně), Slovan pak čtyři. Tým z Uherského hradiště již stejně jako my nefiguruje v MOL Cupu, a tak jeho jedinou cestou do historické účasti v evropských pohárech je umístění v ligové tabulce.

Ve zbývajících zápasech FORTUNA:LIGY odehraje Slovácko tři zápasy na domácím stadionu a dvakrát pojede na hřiště soupeře. V Uherském Hradišti přivítají nevyzpytatelnou Mladou Boleslav, poté zamíří do Karviné, kde se také neboduje vždy snadno. Dále k nim přijedou ´Klokani´ z Bohemky, následovat bude výjezd na jih Čech a sezónu zakončí Slovácko v místním derby se Zlínem. V případě rovnosti bodů mají Svědíkovi svěřenci se Slovanem lepší vzájemnou bilanci, musíme tedy v součtu získat o bod více.

Zbývající soupeři:

30. kolo: Mladá Boleslav (doma)

31. kolo: Karviná (venku)

32. kolo: Bohemians Praha (doma)

33. kolo: České Budějovice (venku)

34. kolo: Zlín (doma)


FC Viktoria Plzeň

Západočeši naopak prožívají ročník, jaký si nejspíš před jeho začátkem neplánovali. Po druhé za sebou se neprobojovali do základní části jedné z evropských soutěží a hlavně vypadnutí v Alkmaaru je poznamenalo v podzimní části domácí soutěže. I proto se pět kol před koncem nacházejí na páté příčce ligové tabulky, ačkoliv je čeká ještě šest zápasů. Na Slovácko ztrácejí dva body, před Slovanem mají naopak dvoubodový náskok. Na rozdíl od obou soků však Viktoria stále bojuje v MOL Cupu, když ve čtvrtfinále vyřadila právě Slovan po výhře 1:0, odkud může vybojovat kvalifikaci do Evropské ligy.

Pokud se to viktoriánům nepovede zvítězit v Mol Cupu, budou si muset poradit v lize s následujícími soupeři. Po středečním semifinále s Teplicemi bude svěřence trenéra Guľy čekat o víkendu ´skoromistrovská´ Slavia. Sešívaní budou chtít v Edenu prodloužit sérii v neporazitelnosti a stvrdit třetí titul v řadě. Dále pak bude Plzeň hostit Příbram, následně pojede dvakrát do Prahy, nejdřív k dohrávce na Spartu a pak do Ďolíčku bojovat s Pardubicemi. Posléze přivítá doma Ostravu a ligový ročník 2020/2021 zakončí ve Slezsku proti Opavě. Proti Viktorii jsme letos v lize dvakrát zvítězili, a tak nám stačí stejný bodový zisk.

Může však nastat i situace, kdy budou mít všechny tři týmy (LIB - SLO - PLZ) na konci sezóny stejný počet bodů. Pak by rozhodovala minitabulka, v níže by byla Plzeň se 3 body a skóre 3:11 nejhorší. My se Slováckem bychom měli po 7 bodech s totožným skóre 7:3. V tom případě by o konečném pořadí rozhodovalo další kriterium, kterým je rozdíl skóre z celé sezóny, které má teď náš slovácký konkurent o 5 branek lepší.

Zbývající soupeři:

30. kolo: Slavia Praha (venku)

31. kolo: Příbram (doma)

23. kolo: Sparta (venku, dohrávka)

32. kolo: Pardubice (venku)

33. kolo: Ostrava (doma)

34. kolo: Opava (venku)


FC Slovan Liberec

Po posledních dvou výhrách zažil Slovan ´zmrtvýchvstání´ a stále tak může pokukovat po příčkách zaručujících evropské poháry. Na kvalifikaci do Evropské konferenční ligy by navíc mohla stačit i pátá pozice v lize. To by musel MOL Cup vyhrát tým, který skončí v lize na prvních čtyřech pozicích. V tuto chvíli jsou ve hře hlavně Sparta a Slavia. Plzeň v případě, že by se dostala na čtvrté místo.

Nejlepší je ale vždy soustředit se sami na sebe a nespoléhat na pomoc ostatních. Los pro náš tým je následující: Doma přivítáme pražskou Spartu, na kterou U Nisy poměrně umíme. Dále pojedeme bojovat o ligové body do Ďolíčku proti domácí ´Bohemce´. Pod Ještěd pak zavítá zachraňující se Zbrojovka Brno a týden na to vyrazíme na dalekou cestu do Zlína. Sezónu pak zakončíme na domácím stadionu proti Sigmě Olomouc. Pokud hráči v těchto pěti duelech zabojují, mohli bychom i v příští sezóně hrát na evropské půdě o zajímavé bonusy za postup do skupinové fáze v nové pohárové soutěži a samozřejmě i o důležité body do klubového i národního koeficientu.

Zbývající soupeři:

30. kolo: Sparta Praha (doma)

31. kolo: Bohemians Praha (venku)

32. kolo: Brno (doma)

33. kolo: Zlín (venku)

34. kolo: Olomouc (doma)


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Vogel Fehrer
Mediální partneři
Rádio Impuls Náš region