FC Slovan Liberec | Je to těžká výzva, která za to stojí, okomentoval Pavel Hoftych nové působiště pod Ještědem
Menu Další Zavřít Zavřít
13.06.2019

Je to těžká výzva, která za to stojí, okomentoval Pavel Hoftych nové působiště pod Ještědem

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Nejistota ohledně trenérského křesla Slovanu je pryč. Novým lodivodem se stal zkušený Pavel Hoftych, který má za sebou také funkci generálního manažera. V Liberci se vrátí do pozice trenéra, kde bude s týmem v nadcházející sezóně bojovat o co nejlepší umístění. "Liberec patří mezi mančafty na popředí ligy," má jasno nový trenér, kde by se měl Slovan pohybovat. Hned po podpisu smlouvy trpělivě odpovídal na dotazy novinářů.

Na trenérskou lavičku se vracíte po šesti letech. Bylo to velké váhání z vaší strany?

Jsou kluby, kde stojí za to se vrátit jako trenér a jsou kluby, kde bych uvažoval spíše o jiné roli. Například o roli sportovního ředitele. Byl jsem osloven vedením Slovanu, konkrétně Zdeňkem Koukalem, jestli bych měl zájem trénovat Liberec. Za mě je Liberec velmi zajímavý klub. Ať už z pohledu historie českého fotbalu, tak také zázemím stadionu. Mám zde hodně kamarádů v realizačních týmech ´áčka´ i ´béčka´. Vyhodnotil jsem si to tedy tak, že je to sice velmi těžká výzva, ale dostatečně zajímavá na to, abych se s ní porval.

Jak dlouho trvalo přemýšlení nad nabídkou Slovanu?

Poprvé jsme se bavili v pátek (7. 6. pozn. red.) a detaily dolaďovali včera (středa 12. 6.). Já si to vzal do hlavy, poslouchal jsem reakce lidí, kterým věřím a zajímá mě jejich názor. Řekl jsem si, že by mě tato štace zajímala, protože jsem původem ze severních Čech, což byl první důležitý bod. Momentálně bydlím v Praze, což není kus světa jako například Slovensko a za třetí znám hodně lidí v klubu. Věděl jsem tedy, že se budu mít o koho opřít a od koho získat informace. Například se Zdeňkem Koukalem jsem hrál po vojně v Chebu. Rozhodování bylo ulehčeno hlavně těmito aspekty.

V Liberci čas od času trenér nenajde společnou řeč s panem Karlem. Z toho strach nemáte?

Majitelé mají vždy právo rozhodnout dle svého uvážení. Vidí nejvíce do karet klubu. Pracoval jsem s majiteli nejvyšší úrovně jak ve Zlíně, tak naposledy v Trnavě. Dokázali jsme si spoustu věcí vyříkat. Dnes také vím, jaké jsou reakce na trenéry z pohledu generálního manažera (úsměv). Beru to tak, že jsem v pozici, kdy si dělám svou práci a další lidé si dělají tu svou. Když přijde k rozchodu, tak holt přijde k rozchodu. Má smlouva je nastavena tak, že když si nebudeme sedět, podáme si ruce a jdeme od sebe. Momentálně jsem ale přišel a takto neuvažuji. Dělám práci, která je na očích. Budu se snažit ji dělat tak, aby všechny bavila a měla přínos pro město a klub, ve kterém jsem.

V čem bude tato výzva nejtěžší?

Všichni vědí, že v Liberci dochází každoročně k velkým změnám v týmu. Je na tom postavena filosofie klubu. Každý klub má svou filosofii a naplnit rozpočet ligových týmů v dnešní době není jednoduché. Pere se s tím hodně mužstev. Já respektuji, že Liberec má svou cestu, která je zaměřená například na získávání peněz z pohárové Evropy nebo výhodného nákupu a následného prodeje hráčů. Pro trenéra je to tedy těžké v tom, že dochází k určité rotaci v kádru a začínáte neustále znovu. Troufnu si tvrdit, že jsem na to ale připravený třeba z dřívějšího sestavování mládežnických reprezentací. Například v Trnavě to bylo také o tom, že se kádr dost často obměňoval a museli jsme si s tím umět poradit. Každé prostředí má svá specifika. Liberec je pro mě ale dostatečně zajímavý, abych se na tuto štaci těšil.

Není úplně typické, že by se scházelo z funkce generálního manažera zpět do pozice trenéra. Přemýšlel jste, že už byste zůstal pouze v manažerských pozicích?

Tuto otázku mi položil i pan Karl. Já jsem mu řekl, že stejnou otázku jsem položil sám sobě. Momentálně jsem končil řešení posledních záležitostí v Trnavě, kde klub přechází na nového vlastníka, s čímž jsme měli dost práce. Během jara jsem byl tedy pracovně dost vytížený. Na druhou stranu jsem si odpočinul od práce v klubu, jelikož už jsem nebyl ve strukturách Spartaku Trnava. Nazval bych to tak, že jsem získal dost energie na vrácení do trenérského řemesla. Odpověď tedy zní, že ve funkcionářské práci vám přeci jen začne chybět kabina, protože vy už do ní přicházíte jako člen vedení a hráči vás berou trochu jinak. Těším se, že společně vytvoříme realizační a hráčský tým uvnitř natolik silný, abychom byli konkurenceschopní.

Stýskalo se vám po roli trenéra?

Když se dívám na trenéra v době, kdy se nedaří, tak se mi vůbec nestýská (úsměv). Trochu mi chyběl adrenalin, ale ten si člověk užije i jako generální manažer. Tam je člověk zodpovědný za finance, takže je to kolikrát dramatičtější. Když jsem končil u reprezentace U18 a volal mi majitel Trnavy, ať jdu zpátky, tak jsem mu prvně odpověděl, že se mi nechce. Na svazu mi ale skončila smlouva a nebyla prodloužena. Tenkrát se mi ale od trénování nechtělo kvůli energii, kterou můžete dostat zpátky od hráčů. Po trénování jako takovém mi chyběla také komunikace s hráči. Nejvíc ale chyběla energie jako taková. Ve funkcionářském světě se bavíte s pár lidmi pořád dokola a není tam zpětná vazba od hráčů.

Tým už opustil Libor Kozák a spekuluje se o dalších hráčích. Bavil jste se s majitelem při domlouvání vašeho angažmá i na toto téma?

Já byl v Liberci poprvé v pátek, kdy jsme se bavili o filosofii a pohledech obou dvou stran na fotbal s tím, že mi bylo nastíněno mužstvo v momentální podobě. Samozřejmě Libor Kozák je velmi důležitý hráč a přeji mu, aby se mu ve Spartě, eventuálně v české reprezentaci dařilo. Každopádně je to realita. Byl zde na půl roku a odešel. Vím, že je možný také odchod brankáře Nguyena a jednoho až dvou hráčů z pole. Nemám ale informace o tom, že by měl být odliv hráčů masivní. Bavíme se tedy maximálně o třech jménech. Za dobu, co sleduji Liberec ale vím, že byl vždy dostatečně šikovný na přestupovém trhu, aby dokázal vytipovat jak zajímavé hráče s perspektivou, tak hráče na hostování, kdy si pomůžou obě dvě strany. V Liberci se investuje hodně energie do mládeže. Do přípravy s námi jdou čtyři hráči z juniorky. Budeme samozřejmě hledat i ve vlastních zdrojích a pevně věřím, že kvalitu v mužstvu zachováme.

"Kabinu si budu šéfovat já."

Budete mít významné slovo v posilování mužstva?

Myslím si, že v každém normálním klubu má trenér významné slovo ve výběru hráčů. Co se týče sportovního rozměru, budu chtít být tím, kdo si k tomu řekne svůj názor. Bavili jsme se, že to funguje v rámci Zdeňka Koukala (sportovní ředitel), představenstva a pana majitele. Mělo by to samozřejmě fungovat tak, že se všichni na daném jménu shodnou. Respektuji, že v daných jménech může být hlavním principem potenciál možného budoucího prodeje. Určitě to nebude tak, že když řeknu, že v mužstvu nechci nějakého hráče, bude mi ho tam někdo vnucovat nebo když nebudu chtít s nějakým hráčem spolupracovat, že po mně bude někdo chtít, abych s ním dále spolupracoval. Kabinu si budu šéfovat já. Vždy jsem to měl založené na tom, že kabina musí mít charakter. Musí zde být hráči, kteří chtějí pracovat pro tým a chtějí respektovat pravidla týmu. Jen tak se může každý jednotlivec zlepšovat. Určitě budeme chtít vytvořit mužstvo, kde bude zdravá kabina. To je vždy přidaná hodnota.

Máte jistě zmapované hráče ze Slovenské ligy. Může být vaší výhodou působení na Slovensku?

Nejenom hráče ze Slovenska. V pozici, ve které jsem byl, jsem přicházel často do styku s manažery a zástupci klubů. Vím, kteří hráči mají kvalitu a kteří potřebují ještě čas. Vím, že když se objeví zajímavé jméno a bude to pro všechny strany prospěšné, tak se na toto téma můžeme bavit, například i o slovenských hráčích. Nejdřív bych ale chtěl poznat tým, který zde je. Mezitím mohou být nějací hráči do klubu nabídnuti. Některým bude končit hostování, některým smlouvy. Určitě se budu chtít opřít o své spolupracovníky tak, abychom trefovali, jak se říká, do hřebíčku.

Kdo budou vaši spolupracovníci?

V klubu znám Máru Čecha, Míru Holeňáka, Petra Papouška. Z juniorky Petra Myslivce a Jirku Kaisera nebo Tomáše Janů. Znám tu hodně kluků. Byli to kvalitní fotbalisté. V prvních chvílích budu uvažovat o ´realizáku´ z vlastních zdrojů i právě třeba v propojení na mládežnické celky. Pokud bych měl ale pochybnost, že mi něco v realizačním týmu chybí, budu hledat jinde. V tuto chvíli je pro mě jasná volba Míra Holeňák a Mára Čech. Budu hledat ještě jednoho asistenta. Problémem, o kterém vím, je odchod kondičního trenéra, takže budu mluvit i s kondičním trenérem, který má na starosti mládež.

Cíle jsou ve Slovanu vždy vysoké. Bavili jste se o nich?

Bavili jsme se o tom, že Liberec patří, i z mého pohledu, mezi mančafty na popředí ligy. Momentálně mají náskok Plzeň, Slavia a Sparta - hlavně rozpočtem. Konkurovat těmto týmům je těžší. S ostatními mužstvy by se měl Liberec prát o popředí ligy.

Liberec měl v poslední sezóně velké problémy s produktivitou. Je to pro vás velké téma, jak posílit tým směrem dopředu?

Na to kdysi odpověděl Vlasta Mareček po postupu do ligy, kdy jsme hned měli problém se střelbou gólů. Po 4 zápasech se radil s panem Brücknerem, který mu řekl, že za defenzivu může trenér a za ofenzivu kvalita týmu. Je jasné, že pokud máme dávat více gólů, je potřeba změnit něco v herním stylu nebo musíme najít hráče, kteří přinesou kvalitu. Stará pravda ale je, že začít se musí od defenzívy. Bez toho to nejde.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
11TEAMSPORTS Immergas
Mediální partneři
Hitrádio Contact Český rozhlas Liberec