FC Slovan Liberec | Kuchta: Jsem rád, že jsem nastoupil, dal dva góly a pomohl týmu
Menu Další Zavřít Zavřít
22.02.2020

Kuchta: Jsem rád, že jsem nastoupil, dal dva góly a pomohl týmu

Šimon Knopp
Liberec - I když se o transferu Jana Kuchty mluvilo už delší dobu, až dnes bylo oznámeno dotažení jeho přestupu do Slovanu. Liberecký útočník v zápase proti Bohemians prolomil střeleckou smůlu a dvakrát skóroval, navíc vybojoval penaltu. „Cítím, že jsem ten, který musí dávat góly ve Slovanu,“ ví Kuchta.

Dnes jsi vstřelil dva góly a ještě vybojoval penaltu, nejlepší zápas v lize?

Určitě, to je bez debat. Většinou jsem dal jeden gól, ale dnes se dá říci, že jsem byl u všeho. Jsem spokojený, hlavně, že jsme vyhráli a potvrdili tři body ze Sparty. To bylo ohromně důležité, navíc jsme dotáhli výše postavené týmy.

V předchozích zápasech za Slovan jsi neskóroval, dnes dva góly... Čím to je?

Nevím. Myslím si, že to je přístupem, trošku jsem změnil svůj život. Snažím se dělat vše naplno. Možná se štěstí otočilo ke mně.

Dřív tomu tak nebylo, že bys obětoval fotbalu sto procent?

Ne, takhle jsem to říct nechtěl. V některých věcech jsem měl smůlu a teď se to změnilo tím, že pravidelně nastupuji. Dřív jsem hrál tři zápasy, poté jsem se zranil a sbíral jsem herní čas spíše po minutkách. Teď už cítím, že jsem ten, který musí dávat góly ve Slovanu.

Před začátkem zápasu bylo oznámeno, že ses stal oficiálně hráčem Slovanu. Mohl to být jeden z příznivých faktorů tvého dnešního úspěchu?

Dá se to tak říct. Stál jsem o to ve Slovanu zůstat, to byla první varianta. Vložil se do toho ještě jeden klub a bylo to pro mě takové promíchané. Řešil jsem to asi do středy, ve čtvrtek se přestup „udělal“. Jsem rád, že jsem tady.

Jak důležité je pro tebe, že už máš jasno o své budoucnosti?

Je to ohromně důležité. Střídal jsem kluby po půl roce, maximalně jedné sezóně. Slovan je tým, který hrál Evropskou ligu a hraje na špici české ligy. Myslím si, že to je výborný tým.

Trenér Hoftych se v minulosti vyjadřoval v tom smyslu, že ti věří, že na tebe bude sázet. Předpokládám, že taková důvěra je důležitá...

Důvěra je důležitá, on o mě hodně stál. On v podstatě celý ten přestup inicioval, aby mě Slovan vykoupil ze Slavie. Myslím si, že máme k sobě takový zvláštní vztah. Dá se říci, že on mě může dostat na top úroveň. Protože ví, že já na sebe potřebuji bič a umí to se mnou.

Minimálně do zítřka jsme se posunuli na šesté místo, je to pozice, na které bychom se chtěli držet?

Samozřejmě. Chceme být v první šestce a netajíme se tím, že bychom chtěli i výš. Myslím si, že kádr je dost kvalitní a široký, abychom byli v horních patrech tabulky. Teď jsme udělali další krok. Za týden nás čekají Teplice a my se budeme snažit odvést maximum, abychom odvezli zase tři body.

Trenér Hoftych také říkal, že za podzim dlužíš góly. Ulevilo se ti trochu?

Ulevilo, ale toto je teprve začátek. Musím nadále pokračovat v těchto výkonech, abych si zasloužil být útočníkem číslo jedna. Musím o to místo bojovat, protože Ronďák (pozn. red. Imad Rondić) pracuje také výborně, má také kvalitní zakončení. Tlačíme na sebe a dnes se mi zápas vydařil. Trenéři mi důvěřují a já se jim to budu snažit splatit každým zápasem.

Říkal jsi, že o tebe projevil zájem ještě jeden klub, jak vážné bylo, že bys zamířil tam?

Byla to velká šance, akorát se zase jednalo o půlroční hostování s přestupem až v létě. To nakonec padlo. Jsem tady a jsem za to rád, řeším přítomnost a budoucnost...

Jméno týmu asi neprozradíš, že?

Nechám si to pro sebe. (úsměv)

Jak se odchází ze Slavie?

No, měl jsem tam jeden zápas v osmnácti letech, to mi dal šanci pan Uhrin. Třeba se tam někdy vrátím. Nikde není psáno, že se nemůžu dostat do jednoho z top tří týmů, pokud budu poračovat v těchto výkonech.

Za co jsi dostal žlutou kartu?

Žlutou kartu jsem dostal za tu oslavu. Ale dres jsem si nesundal. Nerozumím tomu. Byl jsem v euforii, měl jsem to krotit, byl jsem rád za druhý gól. Je to moje blbost...

Ty jsi naznačil, že ho sundáš, ale nakonec sis ho tedy nesundal?

Ne, já jsem si ho ani sundat nechtěl. Dal jsem si ho pouze přes hlavu.

Trenér Hoftych tě vystřídal již v 55. minutě, nebudeš mu to vyčítat? Mohl jsi útočit na hattrick...

Nebudu. Mohl jsem útočit na hattrick, ale nebylo mi před zápasem dobře. Když jsem přišel o poločase do kabiny, tak jsem se necítil nejlépe. Řekl jsem, že vydržím ještě deset minut. Poté jsem dal gól a trenér mi říkal, že kdybych nedostal žlutou, tak mě tam ještě deset minut nechá. Jsem trošku nemocný, pondělí a úterý jsem měl teploty. Každopádně jsem rád, že jsem nastoupil, dal dva góly a pomohl týmu.

Co se stalo u toho penaltového zákroku?

Myslím si, že jasná penalta. Gólman mě „zbořil“, chtěl jsem hlavičkovat a zakončit. Já jsem využil svých předností a vybojoval penaltu.

Čekal jsi, že u druhého gólu by mohl míč propadnout?

Vždycky čekám, může se stát, že obránce promáchne. Myslím si, že útočníci mají takhle hrát a dohrávat situace. I když to vypadá jednoduše, platí, že jsou to složité góly.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Eurovia Databox
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Rengl