FC Slovan Liberec | Lexa o sezoně žen i budoucích plánech: Chceme hrát od žákyň hezký fotbal a konkurovat špičce
Menu Další Zavřít Zavřít
19.03.2020

Lexa o sezoně žen i budoucích plánech: Chceme hrát od žákyň hezký fotbal a konkurovat špičce

Redakce
Liberec - Všechny soutěže, včetně ženské první ligy, jsou dočasně pozastaveny, trenér Josef Lexa se i tak ohlíží za dosavadním průběhem i budoucích plánech Slovaňaček. A co dívčí akademie? „Chtěli bychom fungovat na stejném principu jako ta klučičí," prozradil trenér žen Josef Lexa.

I přes aktuální pozastavení soutěže. Jak hodnotíte sezonu, ve které figurujete na průběžné poslední příčce?
Kvůli tomu, že nás po minulé sezoně opustily čtyři nejzkušenější hráčky a kádr jsme tak výrazně omladili.. Ale i přesto jsme chtěli bojovat o první čtyřku, trápí nás hlavně koncovka. Nakonec je to tak, jak to je.

Může vůbec trenér na koncovce intenzivně pracovat? Asi hraje postupem času velkou roli i psychika, že?
Zaměřujeme se na ni pořád. Na kombinaci, zakončení... Hráčky jsou mladé a zatím se bohužel nevyprofilovala žádná klidná v zakončení. Kvůli tomu je to těžší. Hotovou hráčku asi na přestup nepřivedeme a tak pracujeme s tím, co máme a cílíme na zlepšení. Doufám, že se posuneme, sedm gólů po 13 zápasech je z naší strany málo.


Navíc, když se hraje o udržení.
Už jsem zažil boj o udržení u chlapů, když jsme sestoupili z ČFL. Mám zkušenost, nezabývám se tím tolik. Nechci, aby na nás dolehla tíha, ale holky to berou trochu jinak, tabulku sledují. Každopádně osobně pořadí nepřikládám až takovou váhu, nechci nervozitu přenášet na holky.

Baví trenéra práce s mladým kolektivem o to víc, že vidí zlepšení?
Nikdy jsme neměli problém s tím, že by holky neměly chuť se posouvat. Věříme, že dojíždějící děvčata hrají fotbal z lásky. A samozřejmě se chtějí i zlepšovat, mají své cíle. Chtějí hrát za reprezentaci, chtějí stabilně hrát první ligu. U mladších jde vše pomalu, hlavní je trpělivost. Třikrát v týdnu máme zkrátka práci. S mladším kolektivem se obecně pracuje jinak než se zkušenějším, vyspělé hráčky dokáží věci z tréninku okamžitě přenést do zápasu. V tuto chvíli je klíčová trpělivost.

Cíl je jasný.
Samozřejmě, zásadní je nespadnout. Jsme ve skupině o padáka, budeme o něj hrát. Od nové sezony se má klást větší důraz na prvoligovou příslušnost. Kdybychom sestoupili, bude hrozný problém sehnat hráčky do druhé ligy. Takže je cíl je jasný. Záchrana. Věřím, že kvalitu na udržení máme. Upřímně, herně zápasy nevypadají špatně. Když se vyvarujeme zbytečných chyb, abychom nedostávali branky a zlepšíme koncovku, měli bychom se zachránit.

Mluvil jste o tom, že na holky nechcete přenášet nervozitu. Je to těžší než u mužského kádru?
Ženy jsou všeobecně citlivější na podnět, dobrý i špatný. Berou si vše trošičku víc a přemýšlejí o tom... Ale museli bychom se zeptat jich. Chlapi jsou schopni pustit věci za hlavu a neutápět se v tom, co nejde změnit. Má to ale dvě strany mince.


A daří se vám na ně nic nepřenášet?
Snažím se je hlavně psychicky uklidnit. Před zápasem jim řeknu, že hrajeme s tím soupeřem a tím, malinko se změní postavení, ale nemluvím o tom, že musíme za každou cenu vyhrát. Koneckonců pro mě jako trenéra je důležitá hlavně hra. Možná to zní blbě, když hrajeme o udržení, ale je to tak. I holkám říkám, že je mi milejší prohrát po dobrém výkonu, než vyhrát a kopat se za uši. Na druhou stranu v naší situaci už tak na krásu koukat nejde, i když třeba porážky se pak daleko líp snášejí. Vloni jsme prohráli na Spartě 1:2 po velmi kvalitním herním projevu, je to určitě lepší, než prohrát 0:7. Je prohra a prohra.

Na závěr trochu odbočme. Mluví se o snaze zvýšit kvalitu v liberecké dívčí akademii, čeho by se měly plány dotýkat?
Podle posledních zpráv se nám podařilo najít společnou řeč s týmem z Krásné Studánky. V minulosti jsme se rozešli ve zlém, teď se dáme znovu dohromady. Byli bychom rádi, kdyby A-tým tvořilo víc libereckých hráček. Odchovaňkyň. Ale jde o plány do budoucna, půjde o běh na dlouhou trať, moc dorostenek nemáme. Chtěli jsme spojení dlouhou dobu, nebyl zájem, ale teď se věci hnuly. Krásná Studánka dělá svůj program dobře, mají pod sebou mladší žákyně a starší přípravku. Slovan má zase od dorostenek výš včetně béčka.

Takže spolupráce v zásadě hlavně zvýší počty hráček a kvalitu holek ve Slovanu, že?
Ano, od nové sezony by měla platit. Už na jaře se k nám posunuly mladší hráčky do vybraných kategorií. Doufám, že budeme fungovat na podobné bázi jako klučičí akademie.

A jsou kromě toho i nějaké další plány?
Chceme hrát ve všech kategoriích na špici a dlouhodobě se tam pohybovat. Už od žákyň předvádět dobrý fotbal, na kterém se jednotně shodneme. Pak navázat v juniorce, která by se mohla dostat do nejvyšší soutěže. No a z hlediska A-týmu se přiblížit špičce ledovce - Spartě a Slavii. Chceme být více konkurenceschopní. Jelikož by se měla rozšiřovat Liga mistryň, a postupovat by do předturnaje mohlo i třetí mužstvo tabulky, cíl je jasný. Pokud by se tato možnost naskytla, určitě bychom ji chtěli využít.



Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Ricoh Fehrer
Mediální partneři
Náš region Liberecká drbna