FC Slovan Liberec | MAREK KROUPA: ROZHOVOR O STÁŽI NA MALTĚ
Menu Další Zavřít Zavřít
21.11.2020

MAREK KROUPA: ROZHOVOR O STÁŽI NA MALTĚ

Mikuláš Borkovec
MAREK KROUPA, KTERÝ V AKADEMII PŮSOBÍ JAKO SKAUT MLÁDEŽE A PEDAGOGICKÝ PRACOVNÍK, ABSOLVOVAL STÁŽ NA MALTĚ. S JAKÝMI ZÁŽITKY SE VRÁTIL ZPĚT DO ČESKÉ REPUBLIKY A JAKÉ POZNATKY SI ZE STÁŽE PŘIVEZL?
Ahoj Marku, v průběhu přerušené podzimní části jsi absolvoval stáž na Maltě, můžeš nám přiblížit, za jakým účelem jsi se tehdy vydal právě tímto směrem?

Tím, že se hodně pohybuji na zápasech mládežnických „neprofesionálních“ klubů mě hodně zajímalo, jaká bude kvalita hráčů a jak se pracuje s jejich potenciálem ve skromných podmínkách v zahraničí. Jen pro představu, Malta má rozlohu cca 316 km² a zhruba půl milionu obyvatel, což je podobný počet jako má Liberecký kraj. Ačkoliv je to opravdu malá země a zároveň fotbalový „trpaslík“, musím říct, že se tam fotbal hodně posunul a není vůbec na špatné úrovni.

Kde konkrétně jsi stáž absolvoval?

Působil jsem u mládeže v klubu Floriana F.C., což je nejúspěšnější fotbalový klub v dějinách Malty v kategorii mužů. Tuto sezónu dokonce hráli Ligu mistrů i Evropskou ligu. Cca půlka hráčů jsou profesionálové a půlka poloprofesionálové. Jejich akademie se nazývá Floriana F.C. Nursery a tam jsem strávil inspirujících 11 dní.

Zveřejnil(a) Akademie FC Slovan Liberec dne Sobota 21. listopadu 2020

V čem konkrétně tě inspirovali? Jak bys tuto stáž shrnul?

Jednoznačně mě hodně hráčů zaujalo svou dynamickou prací s míčem pod časoprostorovým tlakem. Tím, že trénují na malé, rychlé UMT, tak jsou poměrně kvalitní na míči a snaží se hrát rychle a agresivně. Hráči jsou velmi pokorní a fotbal je pro všechny (trenéry, hráče a rodiče) obrovská vášeň. Největší inspirace pro mě byla v tom, že se dá rozvíjet každý fotbalista. Pochopitelně, že má někdo větší a někdo menší potenciál, nicméně oni pracují s každým. Protože má město Floriana rozlohu 900 m² a pouze 2 000 obyvatel, nemohou si tolik vybírat, s kým budou a s kým nebudou pracovat. Z mého pohledu je opravdu úctyhodné to, v jak skromných podmínkách dokážou rozvíjet hráčův potenciál.

Dokázal bys stručně charakterizovat jejich tréninkový proces?

Většina kategorií trénuje 3-4x týdně a jejich tréninkový proces je velmi podobný napříč všemi kategoriemi. Hodně se zaměřují na jednoduché drillové cvičení, velmi se věnují hrám na kontrolu míče na malém prostoru. Hodně vyhledávají situace 1vs1, 2vs2, atd. Každý trénink hrají nějakou formu fotbalu (na udržení, zakončení, volnou, atd.).

Zveřejnil(a) Akademie FC Slovan Liberec dne Sobota 21. listopadu 2020

Jak dlouho jsi byl na Maltě? Uvažoval bys i o dalších stážích v této zemi?

Byl jsem tam 14 dní. Údajně jsou ještě zhruba 2-3 mládežnické akademie, které mají ještě kvalitnější hráče, než Floriana F.C. Nursery. Celkem by mě to porovnání zajímalo. Každopádně pokud se na Maltu zase někdy vrátím, určitě tam na nějaký mládežnický zápas/turnaj zajdu.

Fotbal na Maltě logicky nemůže dosahovat kvality jako třeba v Německu, Francii apod. Čím tě obohatila tato země?

Obohatila mě zejména velkou vášní pro tento sport, milými, přátelskými a pokornými lidmi. Budu se znovu trochu opakovat, ale z fotbalového hlediska mě zaujala hlavně tím, že i ve značně omezených podmínkách se dají produkovat zajímaví fotbalisti. Navíc hodně dbají na vzdělávání trenérů. Ti jsou velcí fotbaloví nadšenci, mají k dětem správný přístup a zkrátka tím fotbalem žijí. Myslím, že jim v první řadě jde o rozvoj hráčů než o výsledek zápasu.

Zveřejnil(a) Akademie FC Slovan Liberec dne Sobota 21. listopadu 2020

Překvapilo tě ve Floriana F.C. Nursery něco konkrétního?

Ano, překvapilo mě např. to, že jejich odchovanci – Justin Haber nebo André Schembri se dostali do profesionálního fotbalu na celkem slušnou úroveň. Justin Haber chytal např. ve Ferencváros Budapešť a André Schembi hrál 2. Bundesligu ve Frankfurtu nebo 1. Portugalskou ligu za Boavista Porto. I teď mají určitě několik zajímavých hráčů ve své „akademii“. Jeden hráč byl dokonce na stáži ve Stoke City.

Máš v dohledné době naplánovanou nějakou další stáž?

V této složité době je to poměrně dost komplikované, takže jsem rád, že jsem se vůbec mohl účastnit pobytu na Maltě. Nicméně, v nejbližším horizontu další stáž neplánuji. Do budoucna bych se však opět chtěl někde inspirovat. Hodně tíhnu k jihu, ale ještě uvidím.

Na závěr nám ještě řekni pár vět o Maltě jako o zemi.

- Malta je určitě krásná, vyspělá země pro strávení dovolené, ve které žije spousta milých, ochotných a veselých lidí. Máte všude hodně restaurací, kavárniček, atd. Výborné jídlo (převažuje italská kuchyně), nicméně jejich národním jídlem je králík – dělají ho na několik způsobů. Milovníci mořských plodů si však také přijdou na své. Dávejte při řízení pozor, jezdí se tam vlevo! V létě tam mají horko, na podzim cca 23-24 °C, hodně sluníčka a hezké moře.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Liberec Dineva
Mediální partneři
Hitrádio Contact Český rozhlas Liberec