FC Slovan Liberec | Máme společný cíl, všichni chceme udělat Evropu a věřím, že to dáme, nevzdává se Pešek
Menu Další Zavřít Zavřít
02.05.2021

Máme společný cíl, všichni chceme udělat Evropu a věřím, že to dáme, nevzdává se Pešek

Šimon Knopp
Liberec - Slovan sahal po vítězství, ovšem poté přišly dvě rychlé branky Sparty a srovnání na 2:2. Přesto by neměl zaniknout výkon Jakuba Peška, který se proti Spartě prosadil díky rychlým brejkům hned dvakrát a měl šanci dokonce na hattrick. „Je to obrovská škoda, protože jsem to proměnit měl,“ vyčítal si po zápase Pešek.

Jak bys zhodnotil dnešní utkání?

Hodnotím ho hořce. Čekali jsme, že to bude těžký zápas. Dali jsme první gól a pak jsem přidal druhý. Kdybych proměnil i třetí šanci, tak by asi bylo po zápase. Byl by to takový hřebíček. Ale nestalo se, Spartě „narostla křídla“, proměnili jednu situaci z rohu. Kdy to trefil krásně Karlsson za tyč. Pak přidal branku Hložek. Takové dva rychle slepené góly. Je to velká škoda... Myslím si, že jsme měli ze zápasu více a škoda, že nejsou tři body.

Téměř celý den v Liberci pršelo, jaké bylo hrát na tak mokrém hřišti?

Já jsem se toho obával osobně ještě víc. Byli jsme na soustřední v Bedřichově, tam dokonce i sněžilo. Hřiště ovšem bylo v dobrém stavu, takže v pohodě.

Jak bys komentoval svoji první gólovou situaci?

Tam si myslím, že jsem to vyřešil skvěle, dal jsem si dotyk před hráče. Trenéři mě nabádají, abych chodil jeden na jednoho. Dotek se mi povedl, poté jsem se to snažil uklidit a se štěstím to prolétlo.

Hned po té brance jsi běžel slavit za fanoušky. Jsi rád, že alespoň část už může být s vámi na hřišti? Byla znát jejich pomoc v podobě fandění?

Už na začátku, když jsme přišli na rozcvičku, tak jsme jim děkovali. V úvodu utkání jsme je hodně cítili. Po gólu to bylo něco krásného, protože jsem si zase vzpomněl na okamžiky, kdy byla plná hlediště. Podporovali nás, krásné se do toho vrátit.

Nebyl to přece jen po tak dlouhé době nezvyk, hrát před publikem?

Byl, ale před zápasem jsme říkali, že přišli kvůli nám. Že musíme bojovat a nechat tam všechno. Myslím, že nám hodně pomohli.

U druhé branky jsi také unikl obraně, zakončení již bylo jednoduché?

Měl jsem více času přemýšlet, kam to dám. Šteloval jsem tělo, že to dám po pravé ruce, ale strhl jsem to po levé ruce nahoru. Vyšlo to. Ale stále ve mně je ta třetí šance, ještě jsem ji neviděl, ale to jsem měl vyřešit jinak.

Už jsi to naznačil, jak moc mrzí ta třetí gólová šance?

Mrzí mě to hodně, za kluky. Myslím si, že by bylo po zápase. Kdybych to proměnil, tak by Sparta neudělala nic. Naopak potom, co jsem to nedal, tak využili dvě šance... Je to obrovská škoda, protože jsem to proměnit měl. Možná jsem měl nejvíce času, Nita si mě připravoval na zakončení dozadu. Měl jsem to dát asi mezi nohy, ale nevím, musím se na to podívat.

Následovalo rychlé vyrovnání Sparty, bylo to takové chvilkové selhání nebo čím to mohlo být?

Já si ty situace pořádně nevybavuji. Ale jak jsem říkal, „narostla jim křídla“. Vycítili, že ještě není konec zápasu a snažili se. Podařilo se jim to...

Střídal jsi dnes již po sedmdesáti minutách, měl jsi toho už „plné zuby"?

Byl to velice náročný zápas. Já jsem chtěl vydržet co nejdéle, protože brejkové situace tam byly. Ale cítil jsem, že už nemám z čeho brát... Škoda, těch sprintových náběhů tam bylo hodně. Ani dozadu jsem již Mikimu (pozn. red. Mikulovi) tolik nepomáhal. I když jsem to mohl hrát více v klidu, tak jsem chtěl neustále hrozit a chyběl jsem vzadu. S trenérem jsme komunikovali a měli jsme silnou lavičku. Mosky (pozn. red. Mosquera) tam naskočil skvěle a měl dobrou šanci.

Brali byste před zápasem bod? Na druhou stranu jedná se o ztrátu v boji o evropské poháry?

Sledovali jsme výsledky, které nám docela nahrávaly. Chtěli jsme vyhrát, se Spartou je to vždy složité. Se Spartou se nám to dařilo, vedli jsme dva nula. Škoda, že jsme to nepotvrdili třetí brankou. Musíme jít dál, ještě je pár zápasů do konce a věřím, že od tohoto výkonu se můžeme odpíchnout. Uděláme šňůru úspěšných zápasů a dosáhneme na poháry.

Vnímáš vzájemné zápasy se Spartou jinak? Historie přinesla hodně emocí, např. pohárové finále?

Myslím si, že to má takto každý, když hraje proti Spartě, Slavii, Plzni. Hráč se chce ukázat a já jsem neustále přemýšlel nad pohárovým duelem se Spartou. Chtěli jsme jim to odplatit. Škoda, byli jsme blízko, ale nevyšlo to.

Ty jako sparťanský odchovanec, vnímáš proti nim ještě větší motivaci?

Ano, určitě. Sparta mě vychovala, byl jsem tam od čtrnácti let a motivaci mám vždy obrovskou.

Dnes jsi naposledy hrál se speciálním dresem s králem asistencí, schováš si ho na památku?

Ano určitě, takové dresy sbírám. Když jsem ho pět zápasů měl, tak jsem příliš produktivní nebyl. Vyšlo to až v tom posledním, ale mohl jsem to završit hattrickem. To mě mrzí, především ten výsledek.

Minule po pohárovém zápasu s Budějovicemi jsi to odmítl, ale dnes další velký zápas a dvě branky. Sedí ti utkání o vše?

Ano sedí mi to, nechci to zakřiknout. Připravuji se na všechny zápasy stejně. Mám na to takové štěstí si myslím.

Cítil jsi už ráno nebo před zápasem, že by to dnes mohlo být dobré?

Ano, věřil jsem v to. Chystali jsme se, byli jsme na soustředění, kde jsme byli vždy před Evropskou ligou. Ty zápasy v Evropské lize pro nás byly skvělé, hezká vzpomínka. Věřil jsem, že zopakujeme kvalitní výkon. Jen, budu se zase opakovat, tomu chybí ta třešnička - výhra.

V poslední době sbíráš ocenění, dnes jsi byl hráčem utkání, v posledních zápasech jsi nosil žluté číslo pro krále asistencí, připsal sis stý ligový start... Jak to vnímáš a kam bys chtěl, aby se tvoje fotbalová kariéra posouvala dál?

Nějak se to nashromáždilo, ale já to beru tak, jak to je. Zápas od zápasu. Jsem ve Slovanu spokojený, uvidíme, jak to bude. Momentálně máme společný cíl, všichni chceme udělat Evropu a věřím, že to dáme.

Jsou před vámi poslední čtyři zápasy, ale boj o evropské poháry nevzdáváte, je to tak?

Ne, určitě ne. Uděláme pro to maximum. Každý zápas bude těžký, to tak v lize je. Nemáme se na co šetřit, necháme tam všechno.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Immergas AGRO CS a.s.
Mediální partneři
Hattrick rtm plus