FC Slovan Liberec | Obsáhlý rozhovor s trenérem liberecké devatenáctky Pavlem Čapkem
Menu Další Zavřít Zavřít
29.11.2019

Obsáhlý rozhovor s trenérem liberecké devatenáctky Pavlem Čapkem

Tomáš Honzejk
LIBEREC - Bývalý hráč libereckého Slovanu, který je podepsán pod historicky prvním ligovým titulem modrobílého klubu, zůstal věrný těmto barvám a momentálně trénuje liberecký dorost, konkrétně kategorii U19. Po polovině soutěže se jeho svěřenci vyhřívají na výsluní tabulky druhé nejvyšší soutěže, když opanovali všech patnáct odehraných zápasů. V první části obsáhlého rozhovoru se například dozvíte, jak vypadá tréninkový týden i jak Pavla Čapka baví práce s mladými hráči.

Po podzimní části se nacházíte na 1. místě tabulky, když se vám povedlo zvítězit ve všech 15 utkáních, z toho jednou na penalty a skóre máte 100:9. Jak se hodnotí takový podzim?

Podzim se nám týmově povedl. Jeden zápas jsme lehce nezvládli, a to domácí utkání se Spartou. Byl to těžký zápas, který jsme nakonec vyhráli až na penalty. Ve většině zápasů na podzim jsme jinak dominovali. Byli jsme lepší, co se týče počtu šancí a aktivity v utkáních. Další dvě těžší utkání byla s Duklou a Teplicemi. To jsou naši nejbližší konkurenti v boji o první místo. Teplice mají letos malinko horší ročník. Ve vzájemném souboji jsme byli lepší a zasloužili si vyhrát. Zápas s Duklou byl velmi vyrovnaný. Díky příchodu brazilce Heitora ve druhém poločase se nám ale povedlo utkání zlomit a zvítězit. Mezi těžší utkání ještě počítám derby s Jabloncem. Myslím si ale, že momentálně máme lepší tým a poslední utkání podzimu jsme zaslouženě vyhráli. Celkově byl podzim úspěšný, ale je to jen poločas soutěže. Tato liga je specifická i v tom, že pokud se nám povede ji vyhrát, čeká nás ještě baráž. Rozhodně tedy nic neslavíme. Můžu ale s klidem říct, že tým je charakterově dobrý. Je to vidět v přístupu k tréninkům i v zápasech a celkové disciplíny. Na hráčích je vidět, že se chtějí stále zlepšovat a cítím v nich potenciál. Jsou zde hráči, kteří už naskočili do zápasů B-týmu. Někteří pak chodí trénovat i s A-týmem. Jsem rád, že je vše takto propojené.

Zmínil jste derby s Jabloncem. Vnímají hráči této kategorie, že je to specifický zápas a je mu vždy přikládána větší váha?

Dříve to bylo trochu jiné. V dorostu v Liberci bylo hodně Liberečáků a naopak v Jablonci hodně Jablonečáků. Když se podíváme na poslední vzájemné utkání, tak v našem týmu byli asi dva nebo tři hráči, kteří prošli všemi kategoriemi akademie. Podobné to bylo na druhé straně. Už to tedy nemá úplně ten náboj, jako to mělo dříve, ale přesto je to geograficky náš nejbližší soupeř. I když v týmech není tolik odchovanců, zápas má určitě prestiž. Pro nás je to vždy těžký zápas, Jablonec je menší město, vytáhne se na nás a chce nás porazit. Dříve byly zápasy vyrovnané, jeden nebo druhý tým vyhrál maximálně o gól. Tentokrát jsme v zápase dominovali, měli více ze hry a jednoznačně vyhráli 4:0. I sám trenér Jablonce uznal, že jsme byli lepší. V posledních 20 minutách jakoby neunesli výsledek a některé zákroky byly z jejich strany za hranou. Byla z nich cítit frustrace. Stále tedy je cítit, že je tento zápas jiný než ostatní. Dříve to bylo ale ještě vyhrocenější. Derby bylo posledním zápasem podzimu a dobrá tečka za ním.

A jak to vypadá během derby mezi trenéry? Tam je rivalita cítit více?

Určitě ano. Trenéři se mezi sebou většinou znají. Já tedy například pana Bryscejna moc neznám, jelikož je trenérem starší generace, ale třeba u jablonecké kategorie U18 je David Breda, se kterým jsme společně hráli v Liberci v áčku. Když tedy proti sobě hráli U18, kde naší kategorii trénuje sice Aleš Benek, ale často trénujeme obě kategorie spolu, tak ta rivalita tam cítit je. V jejich juniorce je například Vodička, který tu dříve hrával. ´Šestnáctku´ trénuje Bulíř, který tu také hrál. Ve finále je to hodně propojené. I z tohoto důvodu si myslím, že to vždy budou prestižní utkání, ve kterých bude speciální náboj.

Jaké jsou cíle pro jaro?

Soutěž je specifická v tom, že pokud se vyhraje, čeká vás baráž o postup do extraligy. Momentálně hrajeme druhou nejvyšší soutěž, která má dvě skupiny. Vítězové obou skupin druhé ligy se proti sobě utkají v závěrečné baráži hrané na dva zápasy o jedno postupové místo do extraligy, tedy nejvyšší soutěže. Například v moravské části mají ve druhé lize pouze jednu skupinu, kde vítěz postupuje do extraligy bez baráže. V Čechách je to možná lehce nespravedlivé. Pokud se nám tedy povede ovládnout tabulku, čeká nás ještě baráž nejspíš proti Bohemce, která má už teď velký náskok ve druhé skupině a nemá žádného většího konkurenta. V naší skupině se rozhodně asi mezi námi a Duklou. Bude hodně záležet na vzájemném utkání, které hrajeme doma. Jaro ale bude ještě hodně těžké. Přeci jen to jsou mladí hráči. U nás ještě není takový tlak, že se musí za každou cenu vyhrát, ale samozřejmě je to přání celého klubu. Ve druhé lize máte čtyři nebo pět dobrých zápasů a ostatní jsou slabší. Nejsou tak náročné a intenzivní. Naši kluci by potřebovali hrát každý týden těžké zápasy. To znamená postoupit do nejvyšší soutěže. Za mě je to jednoznačný cíl pro jaro. Dalším cílem je určitě vychovat individuality, vybroušené fotbalisty dále do B-týmu nebo A-týmu.

Jak se vám pracuje s hráči této kategorie, tedy U19?

Blíží se to velkému fotbalu. Tuto práci mám rád, jelikož dříve jsem zde dva roky trénoval juniorku. Ještě předtím jsem měl na starosti kategorie U16 a U17. Čím víc se to blíží dospělému fotbalu, tím je to pro mě lepší práce. Rád pracuji s těmito hráči. Kategorie U19, kterou mám momentálně na starosti, je vlastně poslední stupeň dorostu, kde se to láme. Snažím se je co nejlépe připravit pro velký fotbal. Jako nástroj by byla určitě skvělá právě extraliga. Když půjdou například z naší druhé ligy dorostu do 3. ligy chlapů, tedy ČFL, bude přechod strašně těžký. Ideální by byl přechod přes extraligu. Máme spojený mančaft U19 a U18, což je 30 lidí. Někdy je to náročnější na organizaci. Ve spolupráci s asistenty se to ale dá zvládat. Obě kategorie měly jak herně, tak výsledkově slušný podzim. Věřím, že v této práci budeme pokračovat i nadále.

Jak vypadá váš klasický tréninkový týden?

Začal bych zápasy. U18 hraje v sobotu a U19 v neděli. V pondělí máme skupinový trénink, kde jsou tyto kategorie rozděleny a každá trénuje samostatně. V úterý máme většinou dva tréninky. Jeden ranní před školou tzv. ´postový´. To znamená rozdělení na posty - útočníci, záložníci, obránci, brankáři. Máme zde čtyři trenéry a každý se věnuje jedné skupině. Je to náročné na vstávání, ale čas před školou je jediný možný, kdy jsme schopni navýšit počet tréninků. Pak následuje odpolední fáze a po ní regenerace na ZŠ Dobiášova, kde máme perfektní servis - bazén, vířivka, sauna, pára a občas také k dispozici maséra. Bohužel musíme přejíždět ze stadionu až na Dobiášovu, jelikož na stadionu regeneraci nemáme. Středa bývá většinou volná. Jsou zde ale výjimky, kdy mají naši nadstandardní hráči individuální tréninky. Někteří hráči se zase zapojují do tréninků s B-týmem, potažmo A-týmem, jakožto motivační tréninky za odměnu. Ve čtvrtek máme opět dva tréninky. Ráno před školou chodíme na stadion čistě do posilovny na hodinu. Odpoledne máme většinou taktický trénink. U19 společně s B-týmem a U18 s U17. V pátek opět skupinový trénink U19+U18 na jednom hřišti, ale odděleně a připravujeme se na víkendové zápasy. A jsme opět na začátku a takto to jede pořád dokola.

Pokud se vrátíme k vaší předchozí odpovědi. Usnadnilo by vám hodně tréninky vybudování regenerační části pro kategorie dorostu na stadionu?

Určitě ano. Na stadionu je vlastně regenerace pouze pro A-tým, kam se nikdo jiný nedostane. Malou regeneraci má v jiné části B-tým. Je to ale opravdu malinké, maximálně pro jeden tým a nemůžeme se tam střídat ještě s dorosty. Ojediněle se stane, že se tam dostane někdo z dorostenců, ale to jsou jen výjimečné případy. Musíme tedy bohužel dojíždět. Ideální by bylo, pokud bychom zde mohli mít regeneraci také my. Na druhou stranu jsme U Nisy pouze v zimních měsících, jinak trénujeme na Městském stadionu u hokejové arény, kde bohužel tuto možnost také nemáme.

Zmínil jste čtyři trenéry. Kdo všechno tedy s vámi spolupracuje?

Já jsem hlavní trenér. Aleš Benek jako má pravá ruka, můj první asistent. Na podzim u nás byl ještě Jirka Zachariáš, který momentálně trénuje Přepeře, od kterých dostal nabídku. U nás tedy skončil. Druhého asistenta mi tedy supluje Tomáš Janů, pokud je potřeba. Gólmany má na starosti Lukáš Macháček. Vedoucím mužstva je paní Bláhová. Samozřejmě plus kondiční trenéři, kteří vypomáhají například se silovými tréninky v posilovně. Máme zde dva, kteří jsou napříč celou akademií. Tomáš Pupkay a Petr Hejný se starají jak o A-tým, tak B-tým a kategorie U19, U18, U17 a U16. Čistě naší kategorii tedy trénuji já, Aleš Benek, Tomáš Janů a Lukáš Macháček. Přemýšlíme, jestli to nerozšířit ještě o jednoho stálého asistenta, protože Tomáš Janů má na starosti individuální tréninky a zároveň působí jako asistent ještě u kategorií U17 a U16. Přemýšlíme tedy ještě o jednom stálém asistentovi, aby se doplnily stavy, které byly na podzim.

Druhá část rozhovoru bude zveřejněna v pondělí 2.12.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Niosport Pavlů innovation
Mediální partneři
Liberecká drbna Hitrádio Contact