FC Slovan Liberec | Pavel Hoftych hodnotí utkání s Mladou Boleslaví a celou sezónu
Menu Další Zavřít Zavřít
14.07.2020

Pavel Hoftych hodnotí utkání s Mladou Boleslaví a celou sezónu

Redakce
Liberec - Byla to jízda. První kolo, první výhra. Pak čtyři porážky v řadě. Zápas o všechno v Karviné, kde se mužstvo odrazilo ode dna, aby po koronavirové pauze zvládlo 15 zápasů v 51 dnech. Neuvěřitelná čísla, která zaslouží respekt. Výsledek? Finále MOL Cupu, 5. místo v lize a 2. předkolo Evropské ligy. Na poměry Slovanu určitě úspěšná sezóna. Jak to viděl její strůjce Pavel Hoftych? To si můžete přečíst níže.

Jak byste ohodnotil poslední utkání sezóny proti Mladé Boleslavi?

Bylo to velmi těžké utkání. Mladá Boleslav hrála velmi dobře kompaktně. U nás bylo vidět, že nám schází lehkost, kterou jsme měli v takovém tom ´drajvu´ po většinu jara. Chyběli nám Kuchta s Balutou. Alexe nahradil velmi dobře Beran. Za Kuchtiče nastoupil Rondić. V poločase jsme hráče nabádali k větší trpělivosti, protože tam bylo mnoho ztracených míčů. Určitě jsme nechtěli tíhu zápasu hodit na ně. Spíš jsme říkali, že to dokážeme jako tým a nechtěli jsme používat slovo ´musíme´. Na začátku druhé půle se Boleslav dostávala na dostřel naší brány. Pak ale rozhodla krásná akce po ose Malinský - Beran - Pešek. Hosté měli ještě jednu střelu Maška, kterou jsme přežili a na závěr Mara proměnil penaltu na 2:0 a užili jsme si krásný závěr sezóny. Konečně.

Jak moc vás překvapil Michal Beran? Dosáhl svého maximálního potenciálu vzhledem ke svému věku?

Bery nás nepřekvapuje. Víme, co umí. Dokazuje to od prvního tréninku. Musí se s ním ale pracovat citlivě. Každý z členů realizačního týmu mládeže by ho chtěl vidět na hřišti hned, ale tím bychom ho ´zabili´. Nejdřív ho musí nasát mužstvo. Musí vědět, kde má silné a slabé stránky. V soubojích to má těžké. Je to fotbalista spíše pro španělskou soutěž. Česká liga je totiž hodně soubojová. To, že má mimořádná řešení, víme všichni. Proti Mladé Boleslavi to určitě nebyl jeho maximální výkon. On je schopen podávat v budoucnu daleko lepší výkony. I přesto, že hrál dnes slušně, tam měl několik nevyřešených akcí, které v budoucnu vyřeší. Určitě to může být špičkový fotbalista. Důležité je, že je správně vedený v rodině a je to pracovitý fotbalista, který fotbal miluje.

Slíbili jste fanouškům, že se na poslední zápas připravíte, a to jste splnili. Co říkáte na atmosféru, kterou jste společně s realizačním týmem vytvořili?

Důkazem toho, jak dobrá je tu parta, je i to, že proti Mladé Boleslavi nastoupili i hráči, kteří tu za pár dní nemusejí být. Dlouhodobě nám chybějí akorát Matějové Hybš s Chalušem. Ostatní hráči, kteří také nemohli nastoupit, byli v kabině součástí týmu. Byli na předzápasové přípravě a dokázali, že jsme jeden tým. Jediný Alex Baluta odcestoval za rodinou, protože od pauzy neviděl naživo svou narozenou dceru. Důkazem bylo i to, že Kuba Hromada, který se vrací do Slavie, Ondra Karafiát, který odchází, ale také Tomáš Malinský, o kterém se spekuluje, chtěli odevzdat vše pro mančaft. Vytvořila se tu dobrá parta, kde všichni táhli za jeden provaz.

Jak moc těžké bude nahradit hráče, kteří pravděpodobně odejdou?

My už pracujeme na příchodech. Liberec s tím umí pracovat. Každý se diví, proč to tak je. Já říkám, že zde je pozitivní fotbalové prostředí. Nebojím se toho, že bychom to nedokázali. Máme již komunikaci se zajímavými hráči. Máme dohodu s kluby o uvolnění některých jejich hráčů. Složíme určitě silné mužstvo.

Vaše první sezóna v Liberci se dá po nepovedeném úvodu určitě hodnotit jako úspěšná. Hráli jste finále poháru, bojovali ve Skupině o titul a získali jistotu předkola Evropské ligy. Jak se za celým ročníkem ohlížíte a ukázalo se, jak je trenéřina v porovnání s manažerským křeslem krásná?

Přicházeli jsme do Liberce s Pavlem Medynským, což byla má pravá ruka i na Bohemce. Nakonec po mně přebíral žezlo, když jsem odcházel do Trnavy. Šel jsem do Liberce s tím, že zde jsou Míra Holeňák s Márou Čechem. Postupně přišli kondičáci Petr Hejný a Tomáš Pupkay. Podle mě jsme vytvořili velmi dobrou partu. Jsme nejen spolupracovníci, ale i kamarádi. Dokážeme si říct i nepříjemné věci. Začátek sezóny byl velmi těžký v tom, že jsme přicházeli rychle po Zolovi Hornyákovi, který praktikoval jiný fotbal než my. Chtěl víc držet balón a hodně se hrálo přes gólmana. Filip Nguyen měl loni nejvíc přihrávek z celého mužstva. My jsme chtěli hrát přímočařeji, rychleji. Chvilku to mužstvo bolelo a zvykalo si na to. Po několikáté opakuji, že zlomový zápas byl v 6. kole v Karviné. Tam se hrálo o trenérský život. Překonali jsme to. Pak jsme měli několik zlomových zápasů. Dojeli jsme až do Skupiny o titul, kde jsme skoro ani nedoufali, že bychom mohli být. Finále poháru nám nevyšlo. Tentokrát to vyšlo. Bylo by velké zklamání, kdybychom s Mladou Boleslaví prohráli. Co se týče rozdílu mezi funkcemi manažera a trenéra, tak je pravda, že jako trenér jste ve větším stresu a přímé komunikaci. Jako manažer ve skyboxu se na to kolikrát díváte s jiným nadhledem a vidíte to ze shora trošku jinak. Já jsem rád, že jsem zvolil tuto cestu a mohu být blízko hráčům a realizáku a mohu být s nimi na hřišti.

Zmiňoval jste změnu taktiky. Jak dlouho vám po příchodu trvalo poznat všechny hráče a ušít jim taktiku na míru, která nakonec slavila úspěch?

Mužstvo trochu déle kousalo přípravu. Na rychlostní typy jako je například Péša dolehla změna tréninkového rytmu. Trvalo to přibližně tři čtyři měsíce. Co se týče zápasů, zlomové byly dva. Když nebudu brát Karvinou, tak je to zápas s Teplicemi, který se nám doma hrubě nevyvedl a další zápas doma, a to derby s Jabloncem, kde jsme hráli první poločas katastrofálně. Všechno pomalu, dozadu. Nemělo to žádný ´drajv´. Do druhého poločasu jsme to změnili. Hráčům jsme řekli, že takhle to dál nepůjde a že potřebujeme hrát rychle nahoru. V zápase to změnili a od té doby bych řekl, že jsme šli tím správným směrem.

Před minulými zápasy jste byli v penzionu v Jizerských horách. Před utkáním s Mladou Boleslaví také? Jedná se už o rituál?

Děkujeme jak hotelu Premiér tak penzionu Maruška za to, že se tam cítíme dobře. Tentokrát jsme nebyli, protože zápas začínal v 17:00. Měli jsme ranní rozcvičku, pak následoval oběd a předzápasová příprava. Hráči šli na dvě tři hodinky zrelaxovat. My s Medym (asistent trenéra Medynský) držíme poslední zápasy rituál, že jdeme po cyklostezce pozdravit zubry, co jsou vzadu. Náš oblíbený tam ležel. Vrátili jsme se zpátky a šli na zápas.

Do kvalifikace Evropské ligy půjdete ve druhém předkole. Sezóna začíná již na konci srpna. Kdy začne příprava?

Po posledním zápase jsme to rozpustili, hráči se rozjeli domů. Například Maťo Koscelník nebyl od ledna doma na Slovensku, protože začal řadit koronavirus. Odjíždí většina hráčů. S realizačním týmem se sejdeme 24. července a mužstvo 27. Nebudeme absolvovat fyzické testy, jelikož si to díky GPS trackerům můžeme udělat doma. Pauza nebude tak dlouhá, hráči už budou mít čtyři dny odběhané. Od 27. 7. tedy budeme mít tři a půl týdne do začátku ligy. Vzhledem ke krátkému volnu je to dostačující. Co se týče Evropy, bude záležet, jak se bude vyvíjet situace. Extra důležitý pak bude určitě los, vzhledem k tomu, že se bude hrát pouze na jedno utkání.

Považujete tento systém spíše za výhodu či nevýhodu?

Půjdu na to trošku jinak. V této situaci bych chtěl poděkovat LFA, přestože tam nějaké přešlapy byly. Na druhou stranu byla strašně operativní a česká liga začala jako jedna z prvních. Jsem strašně rád, že LFA soutěž odstartovala a měli jsme možnost jaro dohrát, což třeba v Holandsku nemají. Díky za to, že jsme mohli hrát. Co se týče situace, která stále panuje, tak nikdo neví, jak to bude. Když už se bavíme na téma korona, buďme rádi, že se kvalifikační zápasy budou hrát, i když pouze jednozápasově. Nedá se svítit. Důležité je, aby se hrálo.

Jak bude těžké takto úspěšný ročník obhájit? Je velkou motivací závěrečný potlesk fanoušků za odvedenou práci?

Byla to nakonec velmi úspěšná sezona. I vzhledem k tomu, že jsme byli po 5. kole patnáctí. Jeli jsme ze spoda. Odešli nám v zimě velmi důležití hráči, se kterými odešlo 20 branek, což je třetina našich vstřelených branek. Teď se musíme nachystat na novou sezónu. Nebudu si dávat žádné cíle ani úkoly do budoucna. Nevíme, jak bude vypadat mančaft. Věřím, že budeme dál pracovat tak, jako doposud a věřím, že budeme hrát dál slušný fotbal, který jsme hráli.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Crytur Geoprint
Mediální partneři
Náš region rtm plus