FC Slovan Liberec | Pod drobnohledem: Kde je míč, je i on. Petr Ševčík je zkrátka u všeho důležitého
Menu Další Zavřít Zavřít
29.10.2018

Pod drobnohledem: Kde je míč, je i on. Petr Ševčík je zkrátka u všeho důležitého

Tomáš Brhel

Liberec – Ve Slovanu obléká dres s číslem 22 a pravidelně nastupuje ve středu zálohy. Liberec získal tohoto olomouckého odchovance před dvěma sezónami a rozhodně se nejednalo o špatnou investici. Dnes už patří mezi nejdůležitější členy našeho kádru, vždyť v tomto ročníku nastoupil zatím ke každému ligovému utkání v základní sestavě. V nedělním bezbrankovém utkání s Jabloncem se mu sice nepovedlo připravit pro své spoluhráče žádný gól, Slovan by se však bez jeho přítomnosti obešel jen stěží.

Proti Jablonci nastoupil od začátku zápasu již tradičně po boku Radima Breiteho, se kterým tvoří stabilní duo ve středu zálohy téměř celou tuto sezónu. Slovan začal možná trochu překvapivě aktivněji než domácí, svého soupeře lehce přehrával, a tak si Ševčík mohl dovolit hrát na více vysunuté pozici, představoval jakéhosi ofenzivního záložníka. V obranných činnostech ho totiž často nahrazoval Oscar Dorley a umožňoval tak jesenickému rodákovi více volnosti pro ofenzivu.

Ve 28. minutě z toho mohli modrobílí těžit. Ševčík převzal na polovině hřiště krásně míč do pohybu, obešel protihráče a efektivní narážečkou s Hybšem se dostal až do vápna, odkud se snažil šikovně vracet míč pod sebe. Bohužel tuto akci mu zmařil jeden povedeným obranným zákrokem jeden z jabloneckých obránců, který míč zblokoval k brankáři Hrubému.

Liberecký středopolař se nebojí držet míč déle na kopačkách ani soubojů jeden na jednoho. Z toho ovšem čas od času pramení ztráty balónu a nebezpečné protiútoky. Po jedné takové ztrátě, když se mu nepovedla klička na středu hřiště, ohrozil ve 31. minutě bránu Filipa Nguyena nebezpečnou střelou z hranice vápna Vladimir Jovovic, který naštěstí těsně minul.

Druhý poločas byl oku fotbalového diváka přece jen více nakloněný, hra se více otevřela a šance se objevovaly na obou stranách. Nicméně byl to Jablonec, kdo měl více ze hry během druhé půle, a tak se musel Ševčík více zapojovat do bránění, běhal více bez míče. Slovan reagoval na vývoj utkání a pokoušel se hrát spíše na brejky. I proto vystřídal po hodině hry Filipa Oršulu čerstvý Jan Pázler. Ševčík se pak pro něj snažil vytvářet šance především dlouhými přihrávkami za obranu, které mnohdy nebyly vůbec špatné, ovšem Slovanu chyběla v nedělním derby kvalitní finální fáze. „Měli jsme tam tři nebo čtyři slibné centry ze strany, ale bohužel se nám zkrátka nedařilo najít toho hráče, který by to už jen uklízel do brány,“ shrnul liberecké útočné snažení proti Jablonci liberecký záložník.

„Šance na výhru jsme měli, ale vzhledem k penaltě bod bereme“

Patnáct minut před koncem fanouškům Slovanu na stadionu velmi zatrnulo, a to, když po souboji s Martinem Koscelníkem upadl ve vápně Lukáš Masopust. Jablonci se tak naskytla jedinečná příležitost jít z penalty do vedení, nicméně Filip Nguyen si s ne příliš povedenou střelou Jakuba Povazance poradil. „Místy jsme tam Jablonec i tlačili, ale vzhledem k té penaltě je pro nás bod s Jabloncem jednoznačně dobrý,“ hodnotil bezbrankovou remízu po zápase Ševčík.

Libereckému středopolaři se sice v náročném derby s Jabloncem nepodařilo skórovat, ani gól svým spoluhráčům naservírovat, nicméně během zápasu svým klidem na balónu, jistotou v rozehrávce a poctivou defenzivní prací opět dokázal, že je pro Slovan momentálně velmi důležitý člen základní sestavy. Vždyť více osobních soubojů než on (27) podstoupil z modrobílých pouze Oršula (28). Také v počtu přihrávek (60) ho předčil ze Slovanu pouze jeden hráč, Matěj Hybš (80). A na své konto si Ševčík v nedělním utkání připsal dokonce nejvíce úspěšných driblinků přes hráče (4) z celého týmu. I díky němu si tedy Slovan z Podještědského derby odvezl cenný bod.

PETR ŠEVČÍK PROTI JABLONCI

Minuty: 93
Branky: 0
Asistence: 0
Přihrávky: 60/47 úspěšných
Střely: 1/0 na branku
Fauly: 1
Byl faulován: 3
Souboje: 27/12 úspěšných
Driblinky: 8/4 úspěšných

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FITING SERVIS Vinotéka U Kryšota
Mediální partneři
Rengl Beat radio