FC Slovan Liberec | ROZHOVOR S FYZIOTERAPEUTKOU A BĚŽKYNÍ MARATONŮ
Menu Další Zavřít Zavřít
16.03.2021

ROZHOVOR S FYZIOTERAPEUTKOU A BĚŽKYNÍ MARATONŮ

Mikuláš Borkovec
V minulých rozhovorech jsme vám představili dvojici kondičních trenérů, kteří jsou s dnešní respondentkou v úzké spolupráci. Jedná se o fyzioterapeutku Zuzanu Sladkou, která tak pečuje o zdraví našich mládežníků a jejich prevenci před zraněním. Kdo je Zuzana Sladká? Účastnice několika maratonů, která ročně naběhá až 3 600 kilometrů. Zuzka také působila ve Slovanu v kategorii žákyň. Jak se jí pracuje v mužském kolektivu a jak se orientuje ve fotbalových pojmech? To a ještě více se dozvíte v rozhovoru níže.
Ahoj Zuzko, v akademii působíš jako fyzioterapeutka, jak došlo k tomu spojení a jak dlouho působíš na této pozici?

Ahoj, v akademii působím od července 2020. Odpověděla jsem na podaný inzerát, který jsem náhodou objevila na internetových stránkách klubu. Následně jsem prošla výběrovým řízením s ředitelem akademie a kondičním trenérem Tomášem Pupkayem.

Je to tvá první zkušenost s touto pozicí, nebo s jakými zkušenostmi si k nám přišla?

První zkušenost to není. Před působením v akademii jsem pracovala 2 roky jako fyzioterapeutka v soukromé liberecké ambulanci rehabilitačního lékaře. Při studiu fyzioterapie na VŠ jsme měli mnoho povinných praxí i pracovních stáží, absolvovali jsme různé konference a semináře.

Jak se ty jako žena cítíš mezi samými chlapy? Máš nějaký bližší vztah k fotbalu, nebo spíše převládá všeobecný zájem o sport?

Popravdě to byla velká změna, protože jsem přešla z vyloženě ženského pracovního kolektivu do čistě mužského, ale cítím se mezi nimi dobře. My ženy jsme citlivější, empatičtější, v určitých situacích musí dojít ke kompromisu pohledu muže a pohledu ženy na věc, což může přinášet lehké bouřky, ale po nich vždycky vyjde slunce. Myslím, že tohle známe všichni z partnerského soužití. Pro kolegy i pro hráče to mohlo být jakési rozbití stereotypu, najednou umět jednat na jiné úrovni než jsou zvyklí, s ženskou více emoční a jemnější úrovní, někdy mateřskou (smích).

Jinak s kolegy o fotbalu moc nediskutuji, první týden jsem se učila základní názvosloví např. ofenziva X defenziva, hráčské posty apod. a čerpala základní herní taktiky. Je to pro mě menší alchymie. Bližší vztah k fotbalu jsem měla kolem 12 let, kdy jsem rok zkoušela kopat za žákyně FC Slovan Liberec a občas jsem zašla s dědou a strejdou na domácí zápas A-týmu zafandit. Sport všeobecně má pro mě velký význam a je značnou součástí mého života.

Co tě na tvé práci nejvíce baví a naplňuje?

Různorodost, každý případ je jedinečný, ve fyzioterapii neexistuje daný vzorec, který by platil na každého jedince. Lidské tělo je fascinující ve svých projevech, jak funguje a komunikuje v jednotlivých subsystémech. Problém nebývá v místě bolesti a nalezení prvotního spouštěče problémů je malá detektivka.

Jaká cesta vedla k tomu, aby ses stala fyzioterapeutkou?

Do poslední chvíle jsem nevěděla, kam po maturitě na gymnáziu pokračovat. Jasno jsem měla v pomáhající profesi a ve zdravotnictví, a také v tom, že potřebuji být většinu času aktivní, případně ve spojení se sportem. Fyzioterapie byla kombinací a nelituji své volby. Následovaly tři roky bakalářského studia na Jihočeské univerzitě a dva roky magisterského studia lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Co pro tebe znamená působení v klubu jako je Slovan Liberec a jaké máš pracovní cíle?

Možnost působit v klubu jako je Slovan Liberec je pro mě splněným pracovním snem. Od prvního dne studia fyzioterapie jsem věděla, že nejvíc čeho chci profesně dosáhnout, je pracovat pro sportovce profíky. Moc si vážím nynější pracovní pozice, neustále se chci zlepšovat a kluky inspirovat, absolvuji různé webináře i kurzy, děkuji vedení za jejich podporu v dalším vzdělávání.

S jakými nejčastějšími zraněními se setkáváš, a jakou prevenci bys hráčům doporučila?

Nejčastější zranění nebo zdravotní limitace hráčů se liší v závislosti na věkové kategorii i v závislosti tréninkového makrocyklu, zda se nacházíme v přípravné fázi či soutěžním období a v létě na trávě nebo v zimě na umělém povrchu.

Žákovské kategorie i mladší dorost trápí růstové obtíže (bolesti pat, m. Osgood-Schlater). V soutěžní části to jsou poranění ze soubojů, kloubní distorze, částečné ruptury vazů a svalů. V přípravných obdobích pak chronická problematika z dlouhotrvajícího přetížení, chronické bolesti zad, převážně beder.

Prevencí je samozřejmě neustálá péče o sportující organismus, umět mu naslouchat a dbát na regeneraci a životosprávu.

Jak vypadá tvůj běžný den v porovnání se dny v této době Covidu?

V běžném režimu pracuji s každým hráčem individuálně v tělocvičně na stadionu. Ve čtvrtek dopoledne jsem docházela i na tělesnou výchovu našich hráčů 6. a 8. třídy ZŠ Barvířská, která byla zaměřena právě na preventivní cvičení.

V nynější době jsme nuceni pracovat i v online prostředí pomocí aplikace Zoom. Každou středu a čtvrtek se účastním protažení s týmem každé kategorie po odcvičení posilovny s kondičním trenérem. Jinak jako pro zdravotnického pracovníka se vládními opatřeními režim moc nezměnil, stále mohu pracovat individuálně osobně na stadionu, avšak samozřejmě za dodržení hygienických a protiepidemických opatření – roušky, rukavice, dezinfekce, apod.

Jak nejčastěji u tebe probíhá návštěva hráče?

První setkání je založeno na důkladném fyzioterapeutickém vyšetření hráče, podrobné anamnéze, popřípadě u vážných případů doplnění o sonografické nebo rentgenové a lékařské vyšetření. Následuje individuální krátkodobý plán, kde pomocí léčebné tělesné výchovy a doplňujících metod fyzikální léčby dojde k uzdravení hráče do stavu, kdy je schopen sportovního zatížení. Poté přejdeme do dlouhodobého plánu, kdy je hráč individuálně veden ve spolupráci s kondičními trenéry a dochází k plnému uzdravení a návratu do běžného tréninkového režimu.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
FCC Fehrer
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Náš region