FC Slovan Liberec | ŠÉFTRENÉR SCM: JIŘÍ KAISER
Menu Další Zavřít Zavřít
04.04.2020

ŠÉFTRENÉR SCM: JIŘÍ KAISER

Mikuláš Borkovec
Po týdnu jsme tu opět s rozhovorem. Tentokrát je to náš současný kolega a ne ledajaký. Vyzpovídali jsme pro vás šéftrenéra Sportovního centra mládeže a zároveň hlavního trenéra mladšího dorostu do sedmnácti let, je jím JIŘÍ KAISER.
Jirko, v dorosteneckých kategoriích Slovanu Liberec je přibližně 70 nadaných fotbalistů. Není to zrovna malé číslo, které nyní zasáhla opatření v podobě karantény. Jak velký zásah je to pro vás pro trenéry a také hráče, kteří vypadli z tréninkového procesu?

Zásah je to velký pro celou společnost a naše sportovní odvětví nevyjímaje. V této chvíli jde především o zdraví a sport musí jít stranou. To musíme všichni respektovat a musím říct, že v tomto panuje naprostá shoda. Takže je důležité udržovat pozitivní myšlení a přát si ať toto období překonáme s nejmenší újmou. Samozřejmě jsme úplně přerušili veškerou společnou činnost a hráči se připravují individuálně dle možností a tréninkových plánů. My trenéři komunikujeme přes moderní technologie a pracujeme tzv. homeoffice.

Nemáš s kolegy obavy o hráče, kteří se v tomto půlroce mají nejvíce připravovat na přechod do dospělého fotbalu? Tato jarní část má být pro mnoho kluku poslední v mládežnickém fotbale. Může to být velká komplikace či překážka, která je může nepříjemně přibrzdit?

Určitě to překážka je, ale já si myslím, že každá překážka nás donutí se zastavit. Rozhlédnout. Svým způsobem je to i příležitost zamyslet se, jak některé věci upravit, změnit, hledat jiná řešení apod. Zkrátka v každém problému se nachází příležitost. Když přijde například zranění, tak na to také zareagujete změnou tréninku, zjistíte, jak vám něco přišlo samozřejmé a ono to tak vlastně není. Začnete si například některých věcí více vážit apod. Navíc zde platí moje oblíbené rčení. ¨Že cesta nám přináší štěstí a ne její cíl.¨ No a na té cestě je spousta kamínků a kamenů, na které šlápnete, musíte je obejít, přeskočit, aby jste pokračovali dál. Takže si jen přeji, abychom z toho všichni načerpali naději a přesvědčení, že jsme sice zpomalili, ale pokračujeme dál, jen zkušenější a trpělivější. Nutno podotknout, že jsme omezeni víceméně všichni stejně. Kdo pracoval doteď, bude pracovat s vírou dál a kdo ne, tak ho to třeba přesvědčí.

Jak to vidíš s následným pokračováním sezony? Myslíš, že je to pro všechny dorostenecké kategorie konečná?

Toto v současné době nedokáži odhadnout, protože situace se mění každým dnem a je těžké něco predikovat. Těch scénářů může být hodně. Od úplného zrušení sezóny, přes intenzivní odehrání v nějaké časové ose až po posunutí celého zbytku sezóny. Já bohužel a podle mě nikdo z nás nemáme v tuto chvíli relevantní informace. Vše bude záviset na státních orgánech a jejich rozhodnutí. U nás je to více méně o rozjetí školních povinností, protože máme hodně hráčů dojíždějících a ubytovaných na internátu a s tím spojený rozjezd společného tréninkového procesu. Je to zatím hodně proměnných. My jsme už hodně improvizovali o jarních prázdninách, kdy se omezila školní docházka a my se ještě společně připravovali. Navíc je tu další problém a to, že tu máme polské hráče v kategoriích U17, U16, U15 a nikdo neví, jak to bude s přeshraničním fungováním. Takže musíme počkat do doby, než bude aspoň předběžná představa o dalším vývoji. Poté budeme urgentně reagovat a chystat případný rozsah našeho fungování.

Jak momentálně vypadá tvůj či kolegů denní program během této vynucené pauzy?

U každého je to podobné. Snažíme se o co nejvíc společných videokonferencí, kde řešíme metodické a organizační záležitosti. Pracujeme na zefektivnění jednotné koncepce. Diskutujeme spoustu věcí, na které není v sezóně tolik času. Každý trenér dohlíží na svůj tým, k čemuž využíváme klubový program XPS, kde se nastavují a v rámci možností kontrolují individuální tréninkové plány. Pracujeme s video rozbory. Zapojeni jsou kondiční trenéři a využíváme i externě spolupracujícího mentálního kouče Míru Nečase apod. Prostě trochu jiný styl práce.

V jaké spolupráci se s týmem právě nacházíte (telefonáty, zprávy, videohovory)?

Ano využíváme všechny tyto možnosti. Přesto vše si myslím, že osobní kontakt je nenahraditelný a jak to bude jen trochu možné, tak věřím, že se všichni co nejrychleji aktivujeme do tzv. normálního provozu.

Jakožto šéftrenéra SCM se tě musíme zeptat na naši devatenáctku a její boj o nejvyšší celostátní soutěž této kategorie. Bavili jste se na toto téma i s trenéry a probírali varianty, jak se může vyřešit boj o extraligu? Přeci jen to nemají hráči pod vedením trenéra Pavla Čapka špatně rozjeté.

No to je bohužel komplikace. V tuto chvíli opravdu nevíme, jak se situace se soutěží vyřeší. Letos máme tým velmi dobře poskládaný a v podzimní části potvrdil svoji kvalitu výkony i výsledky. Mrzelo by nás, kdyby to kluci nemohli dotáhnout a o postup se sportovně poprat, ale to, jak to bude se soutěží vypadat dál nemáme ve svých rukách. Můžeme jen doufat a zatím věřit, že se to nějakým způsobem dohraje, ale čas jde v tuto chvíli proti nám. Každopádně je letošní U19 kvalitní a já jen doufám, že se někteří v budoucnu prosadí v našem A týmu, protože to je hlavní důvod a cíl našeho společného snažení.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
AAA Auto Libea
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Hattrick