FC Slovan Liberec | Slovan v základních skupinách EL: historická sezóna 2013/2014
Menu Další Zavřít Zavřít
17.10.2020

Slovan v základních skupinách EL: historická sezóna 2013/2014

Šimon Knopp
Liberec – V dnešním článku se vrátíme zpět do minulosti a připomeneme si první působení Slovanu v základní skupině Evropské ligy v sezoně 2013/2014 (sice si Slovan skupinu zahrál již dříve, ale to se soutěž jmenovala ještě Pohár UEFA). V tomto roce se okolo trenéra Jaroslava Šilhavého poskládala velmi silná parta fotbalistů, které se herně dařilo. Za vše mluví už zápasy v předkolech proti Rize a Curychu a poté v play-off proti Udinese, ovšem ani ve skupině se Slovan neztratil…

Nelehký los se zajímavými soupeři

Při pohledu na vyzyvatele Slovanu se možná některým zatajil dech. Je pravda, že ta naše, v porovnání s ostatními skupinami, patřila k jedněm z nejsilnějších. Obzvláště, když vezmeme v úvahu, že jeden z týmů, se kterým jsme se střetli, se následně stal celkovým vítězem Evropské ligy. Nalosovanými soupeři byly španělská Sevilla FC, německý SC Freiburg a portugalský GD Estoril Praia. Všechna poměrně zvučná jména, samozřejmě pro řadu fanoušků i fotbalistů byl trochu neznámou Estoril. Avšak vzhledem k tomu, že hrál kvalitní portugalskou ligu a v sezóně 2012/2013 skončil na 5. místě, nikdo z Libereckých je nechtěl podcenit.

Trenér Šilhavý tehdy k losu dodal: „Jsme rádi, že ty vzdálenosti nejsou až tak veliké, jako tomu bylo vloni, když jsme letěli do Karangandy a Dněpru. Takže z tohoto pohledu je to určitě přívětivější. Určitě nepatříme mezi favority skupiny, můžeme jen překvapit. Věřím, že získáme nějaký bodík ve skupině a budeme konkurenceschopní.”

Soupiska Slovanu

Předtím, než si probereme jednotlivá utkání, bychom si ještě měli připomenout soupisku Slovanu pro Evropskou ligu. Hlavní oporou mezi dvěma tyčemi byl Přemysl Kovář, „dvojku” dělal Lukáš Hroššo. Obranná čtveřice byla tvořena Ondrou Kušnírem, zkušeným kapitánem Radoslavem Kováčem, Renato Kelićem a Jirkou Fleišmanem. V záloze se nejčastěji představovala pětice, Isaac Sackey, Serhij Rybalka, Dzon Delarge, David Pavelka a Josef Šural. Útočníkem číslo jedna nebyl nikdo jiný, než Michael Rabušic. Náhradníky byli: Vladimír Coufal, Jiří Pimpara, Miloš Karišik, Luboš Hušek, Vladyslav Kalitvincev, Ĺuboš Kolár, Martin Frýdek, Vojtěch Hadaščok a Lukáš Szabó.

Venkovní zápasy – důležitá remíza se Sevillou i bojovný výkon proti Freiburgu

Hned v prvním zápase skupiny zavítal Slovan do Německa na stadion Freiburgu. Vstup do utkání se našim hráčům příliš nepovedl, již po první půli prohrávali 0:2. Zdramatizování utkání přišlo v 79. minutě, Kalitvincev napřáhl asi ze 30 metrů a brankář Bauman předvedl hrubku. Balón chtěl vyboxovat, ale to se mu nepovedlo a skončil v síti. Další velká chyba přišla jedenáct minut před koncem, Mehmedi namazal Rabušicovi, ten naskytnutou příležitostí nepohrdl a srovnal na 2:2. Liberec nakonec dohrával proti deseti, trefil tyčku, ale stav už se neměnil.

Druhý venkovní zápas se hrál v Seville, španělský tým poslal do vedení ve 29. minutě Perotti. Slovan dokázal ve druhé půli přečkat velký nápor domácích a těžil z individuální akce Davida Pavelky. Liberecký záložník prošel celé hřiště a střelou z dvaceti metrů srovnal na konečných 1:1. Poslední venkovní duel se hrál v Portugalsku. Slovan pořád bojoval o postup ze skupiny a musel zvítězit. Díky výstavním nůžkám Šurala a brance Rabušice jsme vedli 2:0, ale Estoril snížil šest minut před koncem základní hrací doby. Naštěstí si Liberečtí utkání pohlídali a zvítězili 2:1.

Domácí zápasy – výhra nad Estorilem a další remíza se Sevillou

První domácí zápas odehrál Slovan proti Estorilu. Liberečtí hráli po první půli nerozhodně 1:1, naši branku vstřelil Šural. Zbytek zápasu byl trochu bláznivý, oba celky dohrávaly v deseti a Slovanu nebyly uznány dvě branky z důvodu ofsajdového postavení. Přesto nakonec byli radostnější naši hráči, o vítězství 2:1 rozhodl brankou v 62. minutě Kováč. V rámci třetího kola skupiny přivítal doma Liberec Sevillu. I tentokrát skončilo ukání remízou 1:1, naši branku vstřelil Rabušic. Jednalo se o skvělý výsledek proti favoritovi, ale hráči byli pravděpodobně zklamáni, protože vyrovnávající branku vstřelil až v 88. minutě Machín.

V posledním domácím zápase narazil Slovan na Freiburg. Německý celek předvedl velmi povedený výkon a dokázal si hlídat průběh utkání. Ve druhé půli již vedl o dvě branky, Slovan se snažil ještě utkání otočit, ale dokázal jen snížit díky Pavelkovi na konečných 1:2.

Co následovalo?

Slovan posbíral za 6 zápasů celkem 9 bodů, což mu stačilo na druhé místo ve skupině. Na Sevilu ztratil 3 body a stejný náskok měl na třetí Freiburg, Estoril skončil poslední se třemi body. Liberec dokázal vsítit celkem 9 gólů, obdržel jich 8. Díky skvělým výkonům a vybojovanému druhému místu postoupil Slovan až do šestnáctifinále. Zde mu byl přisouzen nizozemský AZ Alkmaar, a to byla bohužel pro liberecké fotbalisty stopka. Přesto tato sezóna v Evropské lize byla zatím nejúspěšnější v historii klubu.

tabulka dostupná ze stránky https://www.skysports.com/europa-league-table/2013

Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Avled Vinotéka U Kryšota
Mediální partneři
Český rozhlas Liberec Rádio Impuls