FC Slovan Liberec | Souhrnné statistiky z Podještědských derby: Kdo je na tom lépe?
Menu Další Zavřít Zavřít
01.04.2020

Souhrnné statistiky z Podještědských derby: Kdo je na tom lépe?

Šimon Knopp
Liberec – Jak už určitě víte, Slovan společně s Jabloncem vytvořil speciální charitativní akci „Derby proti koronaviru“ pro podporu Krajské nemocnice Liberec v boji proti epidemii COVID-19. Naše redakce Vám u této příležitosti nabídne několik článků souvisejících s Podještědskými derby. Dnes se podíváme na statistické údaje týkající se zápasů, ve kterých se střetli rivalové zpod Ještědu.

Ještě nemáte vstupenku a chcete přispět na dobrou věc?

Častěji vítězný tým? Odpověď je samozřejmě FC Slovan Liberec

Původně se mělo hrát již 53. Podještědské derby, ovšem situace to momentálně neumožňuje. To znamená, že za sebou již máme padesát dva vzájemných zápasů. Jak již bylo skromně naznačeno v nadpisu, liberecký tým vyhrává častěji. Celkem jsme bodovali za tři body 24x, 15x se oba celky rozešly nerozhodně a 13x naše mužstvo s jabloneckým mužstvem padlo. Ukazuje se, že velmi důležitým faktorem je výhoda domácího hřiště. Zatímco my jsme venku vyhráli sedmkrát, Jablonci se na stadionu U Nisy povedlo zvítězit pouze jednou. Bylo tomu ve třináctém kole v sezóně 2014/15, rozhodující (a také jediný) gól padl z kopačky Martina Doležela v 54. minutě.

Gólové trefy a nejlepší střelci

Celkem bylo k vidění v 52 utkáních 118 branek, přičemž naše mužstvo z nich vstřelilo větší část (71). Před posledním zápasem platilo, že jsme drželi proti Jablonci nejdelší sérii bez vstřelené branky. Díky Peškovi s Mikulou (kteří se trefili ve 13. kole) naštěstí tento fakt již neplatí. Zajímavé může být i připomenutí hattrickových momentů, pouze čtyřem hráčům se tento počin povedl. Patří mezi ně trojice ex-libereckých (Štajner, Bakoš a Kerbr) a za Jablonec samozřejmě jeden z nejlepších střelců české nejvyšší soutěže David Lafata. Asi nepřekvapí, že historicky nejčastěji skórujícím fotbalistou je právě Lafata (7 branek), za liberecké fotbalisty pak duo Štajner a Nezmar (oba po čtyřech).

Posledních deset zápasů: Kde je forma Slovanu?

Zmiňovali jsme se o tom, že Slovan vyhrával historicky častěji. Na druhou stranu musíme si přiznat, že v posledních utkáních toto pravidlo příliš neplatilo. Pokud se podíváme na posledních deset vzájemných zápasů, tedy až do začátku sezóny 2015/16. Zjistíme, že Liberečtí se radovali z výhry pouze 2x, 4x remizovali a 4x prohráli. Naše skóre je 11:13, to na první pohled nevypadá špatně. Ale když si uvědomíme, že sedm z jedenácti našich vstřelených branek padlo ve dvou z deseti zápasů, číslo již není tak příznivé. Musíme ale vyzdvihnout vysokou domácí výhru 4:1 v sezóně 2017/2018, ta je totiž jedna z nejvyšších v historii. Když k tomu přičteme fakt, že jsme prohrávali již od 1. minuty, je tento moment pro fanoušky Slovanu o to sladší.

Penalty, důležitý faktor zachraňující body i poháry

Při zmínění penalt v souvislosti s Jabloncem se pravděpodobně většině fanoušků vybaví utkání ve finále českého poháru v roce 2015. Čtyři minuty před koncem základní hrací doby srovnal na 1:1 Marek Bakoš. Pokračovalo se tedy do penaltového rozstřelu, v němž si lépe vedli hráči oblékající modrý dres. Hrdinou rozstřelu se stal Lukáš Hroššo, který chytil dvě penalty. Nyní ale zpět k ligovým duelům, derby jsou často vyhrocená a o fauly v pokutovém území není nouze. Pokud se zase vrátíme k posledním deseti duelům, tak zjistíme, že penalta byla nařízena ve čtyřech případech. Dvakrát pro nás a dvakrát pro Jablonec. Oba celky si vedly stejně, každý proměnil pouze v jednom z případů. Úspěšní střelci byli Stanislav Tecl a Milan Kerbr, naopak na listinu nevydařených pokusů se zapsaly střely Daniela Bartla a Jakuba Považance.

Karetní tresty, zase vede Slovan

I v tomto ohledu, ne tolik lichotivém, vede Slovan Liberec. Celkem naši hráči obdrželi 105 žlutých karet a 2 červené (porovnání s Jabloncem: 91 žlutých a 4 červené karty). Shodou náhod jsou oba liberečtí fotbalisté, kteří obdrželi červenou kartu, bývalí kapitáni Slovanu, Vladimír Coufal a Tomáš Janů. Poslední žluté karty, které byly uděleny v rámci Podještědského derby, byly pro naše trenéry Pavla Hoftycha a jeho asistenta Pavla Medynského.

Na závěr nezbývá nic jiného než dodat, že děkujeme všem fanouškům, kteří se rozhodli podpořit Krajskou nemocnici v Liberci koupí vstupenky na Derby proti koronaviru. Pokud jste doposud tak neučinili a rádi byste přispěli na dobrou věc v těchto nelehkých časech, neváhejte na tomto odkazu!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
La Piazza Nisa Liberec
Mediální partneři
rtm plus Rádio Impuls