FC Slovan Liberec | Z Liberce na americkou univerzitu! Vždy jsem se do států chtěla podívat, říká Sováková
Menu Další Zavřít Zavřít
08.12.2020

Z Liberce na americkou univerzitu! Vždy jsem se do států chtěla podívat, říká Sováková

Redakce
Liberec – Netradiční cesta a velká zkušenost. Aneta Sováková po konci aktuální sezony v ženské nejvyšší soutěži zamíří do Spojených států, od univerzity v Stony Brooku (stát New York) totiž obdržela možnost stoprocentního stipendia. „Do Ameriky jsem se vždy chtěla alespoň podívat, byl to můj sen," komentovala talentovaná 18letá Slovaňačka.

Řekněte mi, jak se taková cesta z Liberce do Ameriky urodí?
Přemýšlela jsem, kam bych šla na vejšku. Chtěla jsem spojit studium s fotbalem, ale netušila jsem, jak by to šlo. Ani jsem vlastně nevěděla, která škola v Česku by mě bavila... Nakonec jsem se zeptala Pavlíny Nepokojové, která studovala v Americe (Kentucky) a zároveň pracuje pro německou firmu pomáhající sportovně nadaným dětem získat studium v Americe. Poskytuje jim možnost na získání stipendia. Domluvila jsem se s Pavlínou a zapojila se do celého procesu.

Proces tedy funguje skrze doporučení?
Na začátek mi vytvořili fotbalové highlight video a rozeslali ho univerzitám a jejich trenérům. Následně jsme čekali, jestli se někdo ozve. Nakonec reagovalo kolem dvaceti univerzit, takže následovaly videohovory s trenéry. Vyprávěli mi o škole, týmu a herním stylu fotbalu, zároveň mi říkali, co by ode mě na základě fotbalu očekávali. Mezitím jsem se musela učit na testy, které bylo potřeba z angličtiny složit. Po testech přišla finální fáze, kdy jsem výběr zúžila na tři univerzity: jednu v New Jersey, druhou ve Philadelphii a třetí ve Stony Brooku na Long Islandu. Pro něj jsem se nakonec také rozhodla.

Podle čeho? Čím vás přesvědčili?
Nakonec jsem váhala už jen mezi dvěma školami. Obě mi nabídly plné stipendium, takže šlo o to, která univerzita se mi zamlouvá víc. Stony Brook vyhrál, protože mi víc sedl trenér a škola je zároveň menší, což je pro mě lepší. Líbila se mi i lokace – je na Long Islandu, kde je klid a zároveň leží hodinu vlakem od New Yorku. Škola je navíc na docela vysoké akademické úrovni...

Stoprocentní stipendium asi bylo podmínkou, že? Roční školné na amerických univerzitách je velmi drahé.
Určitě. Byla to podmínka, jinak bych si studium nemohla dovolit. Byla jsem strašně ráda, že mi plné stipendium nabídli.

Jak je to vlastně s titulem. Uznají vám americký diplom i v Česku?
Jestli se mi tedy povede dostudovat čtyři roky v Americe, budu bakalář. V Čechách mi musí titul uznat, což udělají buď rovnou, nebo budu muset zvládnout doplňující testy.

Úroveň zámořského fotbalu je s českou nejvyšší soutěží srovnatelná?
Ano, myslím, že je podobná. Soutěž (NCAA) mají rozdělenou do divizí, já budu hrát v té nejvyšší, což jsem chtěla. Je to každopádně podobné jako u nás. Líbí se mi, že tam týmy trénují skoro každý den a mají zápasy hned dvakrát týdně. Jinak bych řekla, že je úroveň obdobná, i když nechci moc porovnávat, protože jsem zatím viděla jen některé sestřihy.

V Liberci zůstanete ještě půl roku, každopádně užila jste si dosavadní čas ve Slovanu?
Užila a moc, trenéři jsou super. Ze začátku bylo těžké zapadnout, protože jsem byla v týmu nová. Přestupovala jsem každopádně se svou sestrou, dvojčetem (Nelou), takže jsme byly nejdřív spíš spolu, teď si však sedíme i s ostatními holkami. Výsledkově se nám před pozastavením soutěží moc nedařilo, nedáváme příliš branek, ale věřím, že se to v budoucnu zlepší.

Kdy konkrétně se přemístíte do Spojených států?
Každá škola to má nastavené trochu jinak, většinou jde však o přelom července a srpna příštího roku.

Hádám, že jste Ameriku chtěla navštívit i kdyby škola nevyšla.
Vždy jsem se tam chtěla alespoň podívat, byl to můj sen. Nevěděla jsem, jestli bude studium možné a jestli bych měla šanci na stipendium. Vím, že bez něho je to příliš drahé. Ani jsem nevěděla, že stipendium zahrnuje nejen školné, ale i ubytování, jídlo a učebnice... Finančně by se to bez něj nikdy nedalo zvládnout. Když jsem ho dostala, byla jsem vážně ráda. Mám trochu strach z toho, že se mi bude stýskat, protože budu daleko od rodiny. Ale Pája Nepokojová mi říkala, že když přijedu, v týmu si hned najdu kamarádky. Že sama nebudu. Opravdu se těším.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Liberecký kraj DB Schenker
Mediální partneři
rtm plus Rádio Impuls