FC Slovan Liberec | Michael Rabušic: Věřím, že jsme nachystaní a tabulkou budeme stoupat
Menu Další Zavřít Zavřít
08.02.2024

Michael Rabušic: Věřím, že jsme nachystaní a tabulkou budeme stoupat

Šimon Knopp
Liberec - Před sobotním duelem na dotazy novinářů odpovídal nejen Luboš Kozel, ale i někteří hráči Slovanu. Samozřejmě nechyběl kapitán Michael Rabušic, který hodnotil nejen přípravu, ale mluvil i o spoluhráčích v útoku či zesnulém Jiřím Štěchovi. Kompletní přepsaný rozhovor včetně přiloženého videa naleznete v článku níže.

Jak bys zhodnotil přípravu?

Já si myslím, že příprava se hodnotí po prvním kole. Doufám, že všechno bylo v pořádku. V Liberci byly těžké podmínky, jako vždycky. Ze začátku jsme byli na umělé trávě, střídalo se nepříznivé počasí, kdy pršelo a mrzlo. Terén byl opravdu těžký, ale myslím si, že jsme to zvládli. Odběhali jsme to, co jsme měli... V Turecku jsme měli super podmínky, už to i nějak vypadalo. Vydrželi jsme to ve zdraví a věřím, že jsme nachystaní.

Po poslední přípravě tě trenér Kozel chválil. Bylo tomu tak i tentokrát?

(smích) My se bavíme pořád stejně. Já už jsem ani tolik těch zápasů v přípravě neodehrál. Přeci jenom útočníků tam bylo hodně a my jsme zkoušeli, jak na tom jsou. Trenér říkal, že mě zkoušet nepotřebuje. Ale dá se říct, že jsem vše odtrénoval. Zvládl jsem to ve zdraví a za to jsem rád.

Bolelo to zase o trošku více?

Musím říct, že asi ano. Hlavně i ten terén, umělá tráva mi opravdu nedělá dobře. Ale pohlídal jsem si to.

Jak vypadají tvoji konkurenti v útoku?

Jak už jsem říkal, to se ukáže v mistrovských zápasech. Všechno to byly přeci jen takové přátelské zápasy. Každý tam zkouší jak hrát a mnohem více si dovolí. Mistrovský zápas je úplně o něčem jiném. Doufám, že jsme na to nachystaní jak kondičně, tak i v hlavě, a že to bude od prvního kola znát.

Už se nějak ukázala nová posila Lukáš Letenay, než se tedy zranil?

Já si myslím, že ano. Určitě tam nějaký potenciál je. To ostatně potvrzoval i na Slovensku. Hlavně se mi líbí, že je to pracovitý útočník. Když bude poslouchat, tak určitě může udělat progres.

Jak jste jako hráči natěšení na start a jak vnímáš výchozí pozici Slovanu?

Jsme v prostředku. Doufám, že budeme tabulkou stoupat. Po každé zimní přípravě se můžeme bavit jak chceme, ale pravda se ukáže na hřišti. Opravdu doufám, že to vezmeme tak, jak se má, že budeme od prvního kola šlapat a dostaneme se tam, kde bychom chtěli být.

Jak těžké bude nahradit Lukáše Červa?

Určitě to bude těžké. Čery je specifický hráč, hlavně mentální stránkou, i takovou v kabině, kdy nám jako mladý hráč pomáhal. V tomhle si myslím, že byl důležitý. Ale je tu Ivan, který vypadal v přípravě výborně. Doufám, že to potvrdí a jeho místo zaujme. Čerymu přeji v kariéře jen to nejlepší, protože si myslím, že jsme si spolu byli blízcí. Až proti němu budeme hrát, tak ho samozřejmě pokopeme... Ale myslím si, že to Ivan zvládne.

Kdo to teď bude v kabině burcovat? Kdo ho nahradí po té mentální stránce?

Já si myslím, že i ten Ivan, na to, kolik mu je, to má v sobě. Samozřejmě je v začátku kariéry a spoustu věcí se teprve učí. Ale myslím si, že poslouchá, a že chápe, že ten post je pro naši hru velmi důležitý. Není to pouze jen o fotbalovosti, ale musí se i mluvit a komunikovat.

Marios Pourzitidis na stejnou otázku odpověděl, že Červa v tomto pohledu nahradíš ty. Co na to říkáš?

Když já na ně na tom hřišti moc řvát nemůžu. (smích) Já svoji úlohu plním v kabině a snažím se i na hřišti, ale těch minut už prostě tolik není, jak tomu bylo dříve... Kluci to musí převzít a i toto je součást fotbalu.

Změna nastala i na pozici kondičního trenéra. Co to pro vás jako hráče znamená?

Ono to nastalo až po návratu z Turecka. Je to teprve pár dní a myslím si, že pro nás to příliš neznamená. Hodně si tyto věci řeší i trenér Kozel. Oni spolu komunikují a řekl bych, že to bude velmi podobné. Jde třeba o individuální posilovny a podobně, kluci si často individuální tréninky připravují sami...

Ještě jedna smutná zpráva na závěr. Opustil nás pan Jiří Štěch, dlouholetý řidič týmového autobusu Slovanu. Jak na něho budete vzpomínat?

Jirka nás opustil, když jsme byli v Turecku. My jsme byli již před Vánoci v kontaktu s jeho rodinou. Věděli jsme, že je Jirka nemocný a tušili jsme, že to asi přijde... Jirka byl osobnost, i v autobuse. Zítra je pohřeb a myslím si, že tam bude hodně lidí. Nikdo na něj neřekne nic špatného a všichni na něj budou vzpomínat, a to i z vesela. Kupoval jsem i květiny za hráče, kteří nemohou přijet. A to si myslím, že hovoří za vše.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Bazén Liberec 11TEAMSPORTS
Mediální partneři
Radio Blaník Liberec Beat radio