FC Slovan Liberec | Rozhovor s Milanem Šimoníčkem: Kredit Akademie stoupá, umíme i reprezentanty
Menu Další Zavřít Zavřít
01.03.2024

Rozhovor s Milanem Šimoníčkem: Kredit Akademie stoupá, umíme i reprezentanty

Mikuláš Borkovec
Mládežníci vstupují do druhé části sezony již tento víkend. Jaký pohled na podzimní část sezony a vlastně celý rok 2023 vidí ředitel Akademie Milan Šimoníček? To a ještě více naleznete v rozhovoru níže.
Jak se ohlížíte za podzimní částí sezony?

Z pohledu plánování jsme v tomto období naplnili všechny body sportovní koncepce, které jsme si v roce 2022 ve strategickém plánu stanovili. Vnímám to tak, že jsme splnili závazek vůči sobě samým, máme čistý stůl a můžeme koncepčně navazovat na naši dosavadní práci. Záměrně to zmiňuji jako první, protože kvalitní koncepční práci vnímám v mládeži jako dominantní kritérium rozvoje a právě jednotná filozofie a spolupráce je nosnou hodnotou naší Akademie.

Mohl byste to rozvést?

Skrývá se pod tím nastavení organizační struktury Akademie, včetně rozjetí nového projektu Liberecké fotbalové školičky, a detailní rozpracování herní a tréninkové koncepce všech týmů v Akademii. Troufám si tvrdit, že v této oblasti má Akademie Slovanu Liberec vysokou kvalitu i v rámci republikového srovnání. Pro mladší kategorie jsme zavedli formu individuálních tréninků a nově pracujeme na nastavení individuálních rozvojových programů pro hráče jednotlivých kategorií a na jednotlivých postech, což považuji za nutnou proměnnou, a v blízké budoucnosti také samozřejmostí, v tréninkové procesu. V tomto ohledu lehce zaostáváme za světem, některé kluby u nás již s obdobnými projekty začaly a mě těší, že se vydáváme v přístupu k tréninku a našim hráčům modernějším a progresivnějším směrem.

A ze sportovního pohledu?

Zažívali jsme poměrně dost nových věcí. Samozřejmě nejvíce na očích je působení naší U19 a U17 v nejvyšší dorostenecké soutěži, kam jsme se po dlouhé době opět probojovali. Ale také například nově vzniklá liga mladších žáků, ve které si vedeme velmi dobře, obě kategorie nám dělají radost a perou se o nejvyšší příčky v tabulce. I přesto, že jsme opatrní a víme, že v této kategorií výsledek není určující pro budoucí rozvoj hráčů a jedná se stále o malou formu fotbalu, je to to pro nás povzbuzující a velmi příjemná skutečnost. Nad míru dobře své soutěže rozjely v nejvyšší žákovské lize také kategorie U15/U14, které si za podzimní výkony jistě zaslouží pochvalu. Snad jediným mínusem je umístění kategorie U18, kde jsme chtěli bojovat o postup do české ligy dorostu, tedy 2. nejvyšší soutěže. Vzhledem k velkému počtu posunutých hráčů ročníku 06 do U19 jsme však nedokázali udržet předešlou vysokou sportovní kvalitu a náš smělý předsezónní cíl téměř jistě naplnit nedokážeme. Oproti tomu mladší divizní kategorie U16 kráčí soutěží velmi sebevědomě a okupuje 2. místo v tabulce 2b za Hradcem.

Zmínil jste celostátní ligu našich dorostenců, jak prozatímní působení naší devatenáctky hodnotíte?

Věděli jsme, že naším cílem i realitou bude snaha o záchranu v soutěži. Z tohoto důvodu jsme po podzimní části sezonu chtěli hlavně být v kontaktu s nesestupovými pozicemi, což se splnilo. Situace a postavení v tabulce rozhodně není ideální, ale jsme ve hře a budeme bojovat. Přechod do nejvyšší soutěže a rozdíl mezi 1. a 2. ligou je obrovský. Herní projev týmu, který je pro nás důležitý, s průběhem soutěže rostl, ale nedokázali jsme to dotáhnout výsledkově a platili nováčkovskou daň. Kluci remizovali na Spartě a vyhráli na Slavii, za to jim patří absolutorium, ale na druhou stranu jsme nedokázali zvládnout například utkání s Frýdkem či Jihlavou. Já bych ještě v souvislosti s celostátní ligou rád zmínil kategorii U17, která na je na tom bodově sice obdobně jako U19, ale jejich herní projev byl velmi dobrý, konstantnější a za ten by klukům slušelo mnohem lepší umístění.

Uplynulý rok byl po dlouhé době také reprezentační pro naše mládežníky, kteří se především ukázali na povedeném Kouba Cup, s jakými pocity se ohlížíte za tímto turnajem?

Výkon kluků kategorie U15 na Kouba Cupu byl zajímavý a přinesl mnoho pozitivních reakcí okolí. Nicméně tito hráči na sebe poutají pozornost už delší dobu. V mladších žácích kluci obsadili 3. místo na republikovém finálovém turnaji krajských výběrů a v lize starších žáků svou výkonnost potvrzovali každý týden. Kouba Cup byl tedy vyústěním dlouhodobé práce trenérů, ze které vzešlo i potěšující velké množství nominací do předvýběrového kempu do národního týmu ČR U15. Do užšího výběru se pak dostali hráči Van Geet a Leibl. Když přihlédneme k tomu, že pravidelné nominace do o rok starší kategorie ČR U16 dostávají také hráči Franc a Palaščák, máme ve dvouročníku 4 odchovance Akademie FC Slovan Liberec, kteří oblékají reprezentační dres na mezinárodní scéně. To je číslo, které tu nepamatuji a je to v jistém ohledu skvělá práce a reklama zároveň.

Od září akademie spustila projekt Liberecké fotbalové školičky, jak jej hodnotíš?

Já v první řadě smekám před tím, jak činnost školičky uchopily naše partnerské kluby, respektive trenéři. Obsahově a metodicky se velmi rychle propojujeme a to jak fungují, předčilo má očekávání. Nejvíc potěšující je pro mě fakt, že jsme se všichni ztotožnili s vizí Školičky a máme společný cíl, lépe řečeno cíle, kterými jsou přivést co nejvíce dětí ke sportu jako zábavné všestranné pohybové aktivitě bez ohledu na specializaci sportu a z toho následně v pozdějším věku selektovat hráče pro výkonnostní fotbal.

Již druhým rokem velmi dobře funguje brankářská akademie, která od letošní sezony pořádá i brankářské dny, je o takové akce opravdu takový velký zájem?

Brankářská akademie je skvělý projekt, který v Libereckém kraji chyběl. Naše brankářská sekce včetně trenéra A týmu se toho chopila opravdu dobře a progres tohoto projektu je jejich zásluhou. Otevřené tréninky pro děti z regionu jsme doplnili o brankářské dny, o které je u dětí obrovský zájem. V rámci těchto dnů zažívají kluci a holky nejen specializované tréninky, ale také ukázky videorozborů či besedy s brankáři A týmu. Dárek v podobě brankářských rukavic či tréninkových dresů a pamětní list už je pak třešnička na dortu. Organizace takového dne stojí hodně úsilí a trenéři mají můj obdiv. Jsme hrdí na to, že jsme byli jedním z prvních, kdo obdobný projekt nabídl.

Naopak tradičním projektem je letní fotbalový kemp, který se pyšnil rekordním počtem přihlášených dětí. Účastnila se jej více jak polovina dětí z regionálních týmů. Čemu to přisuzujete?

Asi logicky je pro děti z regionu značka Slovanu Liberec zajímavá. Slovan kemp již má svou letitou tradici a to, že dokážeme plně obsadit jeho kapacitu, je známka kvality a úsilí, které do něj trenéři a trenérky našich nejmenších kategorií vkládají. Mám velkou radost, že je o kemp zájem a i přes zmiňovaná rekordní čísla hledáme cesty, jak tuto akci ještě více zatraktivnit, protože se chceme vyvíjet ve všech směrech. V neposlední řadě bych ještě zmínil finanční dostupnost. Zohledňujeme i výdaje pro rodiče a snažíme se držet cenu kempu na rozumné hranici.

Poslední otázka nemůže být jiná, než jaké jsou cíle Akademie do jarní části?

Samozřejmě se budeme hodně upínat na boj o záchranu v dorostenecké extralize U19. Nicméně každý tým, každá sekce a každý trenér má svůj důležitý podíl na fungování Akademie, takže budeme pokračovat v intenzivní společné práci pro rozvoj libereckého fotbalu. Věřím, že jsme na dobré cestě.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Kraintek DB Schenker
Mediální partneři
Hitrádio Contact Rádio Impuls