FC Slovan Liberec | Ředitel Akademie Milan Šimoníček: Největší radost mám z posunu Lexy a Hudáka do A-týmu
Menu Další Zavřít Zavřít
25.07.2023

Ředitel Akademie Milan Šimoníček: Největší radost mám z posunu Lexy a Hudáka do A-týmu

Redakce
Liberec – Ředitel Akademie Milan Šimoníček se v následujícím rozhovoru ohlíží za minulou sezonou z pohledu našich mládežnických týmů a nastiňuje také výhled do budoucna. Text byl zveřejněný už v online bulletinu k úvodnímu zápasu sezony s Baníkem.

Jak hodnotíte minulou sezonu, která byla vaše první úplná v roli ředitele Akademie?
Myslím, že pro všechny členy Akademie mládeže to byla sezona náročná, emotivní a nebojím se říct, že převážně úspěšná. Tím nejvíc viditelným úspěchem bylo samozřejmě vítězství kategorie U19 v české lize dorostu a postup do celostátní soutěže. Dalším splněný cílem bylo udržení 1. ligy starších žáků pro příští sezonu, ačkoliv na závěr soutěžního ročníku přišla překvapivá informace o reorganizaci soutěže, ze které vyplývá navýšení počtu týmu pro sezonu 23/24, respektive setrvání všech týmu v soutěži i pro příští rok. V mých očích to však nic nemění na faktu, že kategorie U15 sportovně dosáhla stanoveného cíle a obsadila za normálních okolností nesestupovou pozici ve velmi těžké konkurenci nejlepších akademií v Čechách. V neposlední řadě bych nerad zapomněl na naše mladší kategorie, kde nám rostou zajímaví hráči a dokážeme se měřit či nezřídka porážet top týmy z republiky.

Postup do nejvyšší soutěže vybojoval dorost, uspěl také B-tým, který se vrací do ČFL. Jak moc pozitivní jsou tyto dvě zprávy?
To ukáže čas. Soutěž, kterou hráči hrají, je pouze jedním dílem ze skládačky jejich rozvoje. Samozřejmě, že postup obou kategorií hodnotíme pozitivně, ale nelze tam vidět automatické zvýšení výkonnosti hráče nebo jeho potenciálu a myslet si, že je to jediné, na čem záleží. Spousta skvělých hráčů nehrála v mládeži nejvyšší soutěže a dokázali se v profesionálním fotbalu prosadit a naopak. Pravdou ale je, že nejvyšší soutěž v dorostu a ČFL v B-týmu dává trenérům i hráčům možnost konfrontovat se s nejvyšší kvalitou a jsou to jistě pro všechny obrovské a cenné zkušenosti. My jsme rádi, že FC Slovan Liberec mezi tyto kluby bude v nadcházející sezoně opět patřit.

Co obnáší šéftrenérská role. Jak byste ji popsal?
Zkusím ji popsat méně tradičním způsobem, který nemám ze své hlavy. V klubové struktuře je pozice šéftrenéra či ředitele na vrcholu pyramidy. V realitě na to však lze pohlížet tak, že je pyramida otočená vzhůru nohama, kde je šéf pevným nosným bodem, ale je zcela závislý na práci všech lidí nad ním. Mým cílem je v otevřeném prostředí inspirovat a rozvíjet trenéry tak, abychom se neustále zlepšovali a tím zlepšovali práci s dětmi v Akademii.

Které novinky se vám do akademie v sezoně 2022/23 povedly aplikovat?
V oblasti tréninkového procesu to byly detaily v nastavení mikrocyklu U19, které věříme, že se promítly do výkonnosti týmu. Mám na mysli větší práci s křivkou zatížení a obsahem tréninkových jednotek. Standardem bylo zavedení sobotních tréninků, aby hráči byli lépe připraveni na nedělní utkání. Po pečlivé úvaze jsme se rozhodli zavést jednotný herní systém v kategoriích U14 – U17 a zatím tento diskutabilní krok hodnotíme pozitivně a nehodláme jej měnit. V kategoriích malého fotbalu jsme po dohodě s šéftrenérem Petrem Koudelkou zavedli bloky všestranného pohybového rozvoje, který hráčům stále chybí a bohužel ve většině případů se v této oblasti nerozvíjí ani ve školním, ani v rodinném prostředí a fotbal to chtě nechtě v těchto souvislostech musí kompenzovat.

V oblasti rozvoje bych vyzdvihl především zavedení a rozjetí brankářské školy, která se velmi dobře uchytila a nabídku specializovaných brankářských tréninků využívá pravidelně velké množství malých brankářů. No a na závěr musím zmínit velkou změnu v systematické práci s nejmenšími dětmi, kterou je zavedení Liberecké fotbalové školičky pod vedením Slovanu Liberec. To je v mých očích, z hlediska perspektivy, ten nejdůležitější počin v minulé sezoně.

Jak jste spokojen s náborem a rozjezdem Liberecké fotbalové školičky?
Já jsem především nadšený z jednání s partnerskými kluby z Ruprechtic, Vratislavic, Rapidu, Vesce a Doubí. I přes možná úskalí všichni pozitivně přijali myšlenku a vizi fotbalové školičky a byli velmi proaktivní. To je obrovský impuls do další práce a rozvoje tohoto důležitého projektu. Nábor nám to jen potvrdil a od září očekávám další velký posun a plné rozjetí školičky tak, jak jsme si to naplánovali.

Co vám v sezoně udělalo radost?
Bylo toho dost, spoustu věcí už jsem zde zmínil, ale dodám symbolicky ty nejpodstatnější. Největší radost mám z posunutí hráčů Milana Lexy a Jakuba Hudáka do A-týmu a strašně jim všichni přejeme, aby se stali stabilními členy kádru našeho prvního mužstva. Aktuálně mám radost z toho, že do nové sezony vstupujeme s plně obsazenými trenérskými týmy, které mají velkou kvalitu a jen díky těmto lidem se mohou naši hráči posouvat a za to jim patří velké poděkování.

S jakými cíli vstupujete do nové sezony?
Primární dlouhodobý cíl je stále stejný. Snažit se každý den rozvíjet a vychovávat hráče pro profesionální fotbal. Krátkodobým sportovním cílem je udržení nejvyšších soutěží v kategoriích žáků a dorostu a ideálně také postup kategorie U18 do české ligy dorostu, který nám v minulé sezoně unikl.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
1. jizerskohorská stavební Avled
Mediální partneři
rtm plus Hitrádio Contact