FC Slovan Liberec | Statistické okénko: Jaká jména se skrývají pod čísly ze statistik?
Menu Další Zavřít Zavřít
24.03.2020

Statistické okénko: Jaká jména se skrývají pod čísly ze statistik?

Šimon Knopp
Liberec – Jak již bylo avizováno v minulém článku, ještě jednou se vrátíme ke statistikám. A to sice k individuálním. Podíváme se na to, kteří hráči mají takzvaně „nejlepší čísla“ a jak jsou na tom v porovnání s ligovou špičkou. Dozvíte se například, kdo udělal nejvíce faulů nebo kdo nejčastěji střílí na bránu…

Útočné zbraně: Probuzení Kuchty i forma Malinského

S odchodem Musy byl postaven do role útočníka číslo jedna Jan Kuchta, od kterého se po výpadcích v sestavě způsobených zraněními čekaly góly. Svoji roli dokázal naplnit v domácích zápasech proti Opavě a Bohemians, dohromady vsítil své první čtyři branky v dresu Slovanu. Můžeme říci, že v jarní části FORTUNA:LIGY patří společně s Lukášem Julišem (který taktéž vstřelil 4 branky, ale měl zápas k dobru) k nejlepším střelcům. Mimo jiné si Kuchta připsal 12 střel, z nichž šlo 67 % na bránu. Nikdo z Liberce, počítáme-li deset nejčastěji střílejících hráčů, nemá lepší úspěšnost.

Ale neměli bychom opomenout našeho nejvíce bodujícího hráče (počet asistencí + vstřelené branky), kterým je Tomáš Malinský. V dosavadní sezóně si připsal 6 gólů (4 proti Spartě) a 7 asistencí. V lize má více přihrávek na góly pouze Ba Loua z Karviné (8). Další důležitou postavou v útoku je Alexander Baluta, za 12 zápasů posbíral 3 góly (+ dvakrát trefil brankovou konstrukci) a 4 asistence. Rumunský záložník má taktéž z libereckých fotbalistů největší přesnost v klíčových přihrávkách, z 28 našel svůj cíl celkem 20x.

Nejčastěji střílejícím hráčem je již zmiňovaný Baluta, průměrně za zápas vystřelí 3x, bohužel mezi tři tyče směřuje pouze jeden ze tří pokusů. Další statistika, jenž spadá pod ofenzivní ukazatele, je počet útočných soubojů. V nich se nejčastěji vyskytl Malinský (187), ale největší procentuální úspěšností se může chlubit (z dostupných statistik) Mikula (58 %), následovaný Marou (48 %). Hráčem utkání byl nejčastěji zvolen Malinský, a to pětkrát, což v lize stačí na dělenou sedmou příčku.


Obrana: Jistota v podobě Mikuly i skvělá úspěšnost Kačaraby

Jak už bylo zmíněno v posledním článku, obrana se postupem sezóny zlepšuje. Nguyen si připsal další dvě čistá konta a celkově má za sezónu 2019/2020 čtyři. O něco zlepšil i úspěšnost zásahů (69 %), což bohužel stále patří spíše k průměru ligy. Na druhou stranu Nguyen chytil celkem 60 střel, 4. nejvyšší číslo v lize. Do jednoho utkání v lize naskočil také Milan Knobloch, dokázal v něm udržet čisté konto, když pokryl proti Karviné všechny tři střely.

Ovšem velkou roli na počtu inkasovaných branek hraje i zbytek obrany. Pokud se detailněji podíváme na gólové chyby, zjistíme, že nejvíce jich má na svědomí Hybš (8), dále Mikula a Karafiát (oba po sedmi). Na druhou stranu Mikula si v ostatních statistikách počíná velmi slušně a obvykle ho nalezneme v top 20 české ligy. Ať už mluvíme o počtu odebraných míčů (7. v lize), v počtu soubojů na zemi (18.) nebo v obranných soubojích (14.). Nutno dodat, že ve všech těchto statistikách drží úspěšnost nad 64 %, což není vůbec zlé. Dobré by bylo vyzdvihnout Kačarabu (i přestože v posledních zápasech nehrál z důvodu zranění), protože ukrajinský obránce má úspěšnost v obranných soubojích 68 % (v lize jedno z nejlepších čísel vůbec).


Časté nahrávky Hybše i driblinky Malinského s Peškem

Nejčastěji nahrávajícím hráčem v dresu Slovanu je Matěj Hybš, nasbíral již 1209 přihrávek (9. nejvyšší číslo v lize), 78 % z nich našlo adresáta. Liberecký bek má taktéž nejvíce pasů do pokutového území (123). Další zajímavou statistikou jsou driblinky, v nich nejčastěji vidíme obě naše křídla, Malinského a Peška. První jmenovaný se pustil do obcházení 78x, Pešek 74x, přičemž oba si drží úspěšnost přes 40 %. Procentuálně si v této statistice nejlépe vede záložník Kamso Mara (úspěšnost 63 %).

Pro zajímavost bychom mohli zmínit i statistiky Martina Zemana, který sice nastoupil za Slovan pouze do jednoho ligového zápasu, ale za Příbram jich stihl 18. Zkušený křídelník totiž vede ligovou tabulku v křižných centrech, takto nahrával celkem 91x, za zápas tedy průměrně stihne 5 centrů. V Příbrami také často nahrával do pokutového území, celkem 165x, přičemž cíl našel v 52 %.


Fauly a karty, aneb kdo převezme roli Potočného?

Dlouho platilo, že libereckým hráčem, který dostává nejvíce žlutých karet byl Roman Potočný (v této sezóně jich získal nejvíce společně s Tataevem z Boleslavi). Po jeho odchodu do Baníku nastává logická otázka, kdo ho v tomto ohledu nahradí. Momentálně nejvíce žlutých kartónků mají Mikula s Balutou (oba po šesti), v těsném závěsu jsou naši stopeři Karafiát s Kačarabou (5). Stejná tabulka platí i v počtu spáchaných faulů. Nejvíce jich má tedy na svědomí Mikula (32), naopak nejčastěji faulovaným hráčem byl Taras Kačaraba.

Byly proti nám zahrávány 3 penalty (v zápasech s Baníkem, Boleslaví a Slavií). Na Nguyena si přišel pouze Budínský z Boleslavi, penaltu Součka doprostřed brány náš brankář pokryl a střela Hrubého mířila nad břevno. Nejčastěji byl v ofsajdu lapen rychlonohý Pešek (10x), těsně za ním se nachází dvojice Baluta a Malinský (oba byli přistiženi v ofsajdu devětkrát).


Toto byly individuální statistiky hráčů Slovanu, nezbývá jen doufat, že období karantény brzy skončí a my uvidíme liberecké hráče zpátky na hřišti!


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Masea Gasservis
Mediální partneři
eFotbal Hattrick