FC Slovan Liberec | Reportáž ze zápasu: FCSL - Slavia 0:1
Menu Další Zavřít Zavřít
21.10.2018

Slovan i přes houževnatý výkon na Slavii nestačil, v deseti prohrál 0:1

Šimon Knopp
Liberec - Po reprezentační přestávce FORTUNA:LIGA pokračovala již 12. kolem, ve kterém nám los přisoudil tým SK Slavia Praha. Pražané byli před zápasem druzí v tabulce s jednobodovým mankem na vedoucí Plzeň, Liberci patřila 7. příčka s 16 body. V utkání bohatém na žluté karty rozhodly dvě situace v prvním poločase. Branka Miroslava Stocha ve 3. minutě a červená karta pro Mikulu z minuty dvanácté. Slovan ve druhé půli bojoval, co mu síly stačily, ale branku nevstřelil a prohrál 0:1.
12.kolo, neděle 21.10.2018, 17:00, U Nisy
FC Slovan Liberec FC Slovan Liberec
0:1
(0:1)
SK Slavia PrahaSK Slavia Praha
FC Slovan Liberec: Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Kerbr (63. Aarons) - Potočný, Breite (C), Ševčík, Hybš (21. Koscelník) - Oscar - Oršula (72. Mashike)

Náhradníci: Hladký - Koscelník, Pázler, Pešek, Mashike, Aarons, Nešický

SK Slavia Praha: Kolář - Coufal, Kúdela, Ngadeu, Bořil - Souček, Hušbauer (C) - Stoch (90. Frydrych), Traoré (46. Mešanovič), Zmrhal - Baluta (72. Olayinka)

Náhradníci: Kovář - Frydrych, Deli, Mešanovič, Matoušek, Zelený, Olayinka

Branky: 3. Stoch

Žluté karty: 2. Mikula, 17. Kačaraba - 29. Souček, 39. Traoré, 57. Kúdela, 64. Bořil, 74. Ngadeu, 90+1. Kolář, 90+3. Frydrych, 90+4. Zmrhal

Červené karty: 12. Mikula

Rozhodčí: Příhoda - Paták, Černý


Diváci: 8875

Reportáž

Před zápasem dva hráči Slovanu (Jan Mikula a Roman Potočný) obdrželi symbolicky památeční dres s číslovkou 100, pro oba to byl dnes již stý zápas v české nejvyšší soutěži. Samotné utkání začalo ve velkém stylu, oba týmy se prezentovaly aktivním presinkem. Ve druhé minutě stáhl Mikula před pokutovým územím Zmrhala. Následný přímý kop proměnil krásným obloučkem do levého rohu branky Miroslav Stoch, Nguyen byl bez šance.

Od prvních minut bylo vidět, že se jedná o vyhecovaný zápas, byli jsme svědkem několika ostrých střetů na obou stranách. Ve 12. minutě Kolářovi vypadla tvrdá střela Potočného, celý souboj dohrával Mikula a ošklivě se srazil s brankářem Slavie, který musel být několik minut ošetřován. Rozhodčí Příhoda posoudil celý zákrok jako faul a Mikulovi ukázal rovnou červenou kartu.

Na pozici pravého obránce se musel provizorně stáhnout Potočný, jenž si připsal další střelu na branku po přímém kopu z velké vzdálenosti, tentokrát Kolář míč zkrotil. Ve 22. minutě se za Hybše na "plac" dostal Koscelník, který převzal Mikulovu roli na hřišti. Hned musel řešit průnik Baluty, naštěstí pražský útočník přízemní střelou branku minul.

Slovan v deseti statečně bojoval a zápas nevzdával. Ovšem Slavia působila kompaktním dojmem a jejich kombinační hra s rychlými brejky přinášela liberecké obraně řadu problémů. Deset minut před koncem poločasu dobře se rodící šanci Slavie zažehnal odkopem na rohový kop aktivní Potočný. Souček zkoušel v závěru poločasu vystřelit z dálky, ovšem narazil na připraveného Nguyena.

Velkou šanci spálil Stoch, po přihrávce Baluty postupoval z úhlu sám na libereckého brankáře. Nguyen skvěle zmenšil úhel a dokázal míč vyrazit na rohový kop. V nastavení se ocitl podruhé v akci Stoch, tentokrát volil střelu zpoza vápna, Nguyen byl připravený. Po rohovém kopu, po kterém hlavičkoval Kúdela, musela liberecká jednička předvést další skvělý zákrok. Hlavní arbitr již první poločas nenatahoval a po této šanci odpískal jeho konec.

Druhý poločas začal podobně jako ten první. Baluta se prezentoval pěknou střelou, nakonec ji zastavilo až břevno. Na druhé straně zatím největší šance Slovanu, Oršula si zpracoval míč na hraně vápna a hnal se na Koláře. S prvním bránícím hráčem si poradil potáhnutím míče, následně ale ztratil rovnováhu a penalty se dožadoval marně. Hra se přelévala velmi rychle z jedné strany na druhou. Hušbauer se snažil zakroutit balón na zadní tyč, chybělo mu pár centimetrů.

Slovan se nadále hnal do útoku, což potvrdilo i ofenzivní střídání Aaronse za Kerbra. V 64. minutě zahrával další přímý kop Potočný, nastřelil pouze zeď. Breite natáhl k další střele zpoza vápna a sedla mu parádně, skončila kousek od pravé tyče. Následně přišla trochu delší pasáž, kdy Slavia obléhala naši branku, avšak obrana tento moment ustála.

Další břevno nastřelil po rohovém kopu v 78. minutě Hušbauer. Míč se k němu pěkně odrazil a slavistický kapitán neváhal a vyslal jedovku, obrana Slovanu měla tentokráte štěstí. Osm minut před koncem se do vápna probojoval Koscelník a upadl. Rozhodčí po diskuzi s videem i přes nevoli fanoušků penaltu neodpískal.

Slovan v závěru svého soupeře tlačil a snažil se výsledek alespoň srovnat. Slavia si ale dokázala výsledek pohlídat, přestože drtivá většina jejich hráčů dohrávala se žlutou kartou. Slovan předvedl v deseti velmi houževnatý a bojovný výkon, bohužel po brance Stocha ze 3. minuty prohrál nejtěsnějším možným výsledkem 0:1.

Fotogalerie


  Zobrazit kompletní fotogalerii

Ohlasy trenérů

Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha): Největší spokojenost je s tím, že jsme tento zápas zvládli za 3 body. Z Liberce se odváží body těžko, stojí to hodně sil, musíte hrát bojovně a přidat i nějakou kvalitu. Ale to je asi z toho pozitivního vše, protože my jsme paradoxně hráli nejlepší fotbal do vyloučení. Zápas se hrál ve velkém tempu, my jsme byli od začátku aktivní, a z toho pramenila i ta vstřelená branka. Postupem času se náš výkon zhoršoval a místo toho, abychom přidali další gól, tak z toho byly nervy až do konce. Domácí hráli velice náročně, vydrželi běhat až do poslední minuty a stal se z toho zápas boje proti muži. Celkově to jsou dnes velmi cenné 3 body. Věděli jsme, že to bude složité utkání a to se dnes potvrdilo.

Zsolt Hornyák (FC Slovan Liberec): Obrovské zklamání z mé strany, obrovské poděkování mému mužstvu za charakter. Trochu mě mrzí dnešní momenty, které ovlivnily zbytek zápasu. Byla dobrá hra, kvalitní obě mužstva včetně vstřeleného gólu. Za mě přísné vyloučení Mikuly, další sporný moment v zápasu byla naše (ne)penalta. Hráči dnes hráli opravdu za Slovan Liberec (například Potočný dohrával se třemi stehy), těší mě morálka našeho týmu a nasazení. Samozřejmě klobouk dolů před Slavií, kvalitní mužstvu, myslel jsem, že nás dnes převálcují. Myslím si, že za tu dnešní bojovnost bychom si bod zasloužili.


Generální partner
Preciosa
Prémiový partner
Tipsport
Hlavní partneři
T-Mobile Renomia AUTO KP Plus Pregis Canis Pivovar Svijany
Další partneři
Centrum Babylon Nisa Liberec
Mediální partneři
Hitrádio Contact Beat radio